Høymesse - Bots- og bønnedag
Hver søndag feirer vi høymesse kl 11
Alle er hjertelig velkommen til høymesse i Nidarosdomen. Her kan vi søke kraft og inspirasjon for oss selv, samtidig som vi bærer hele verden med oss i bønn. Et av kirkens mange kor, denne søndagen Trondheim Vokalensemble leder sangen med både klassisk og moderne kirkemusikk.Du kan alltid ta i mot nattverd på høymessene. I hver messe holder presten en preken med utgangspunkt i den aktuelle søndagens bibeltekst, og reflektere over hvordan kan være aktuell for oss i dag. Tiden i Kirkeåret mellom pinse og advent kalles treenighetstiden. Du kan lese mer om den her. Denne søndagen er den 22. i treenighetstiden. Den kalles også bots- og bededagen, som i Den norske kirke er en dag for ettertanke. Å tenne lys i lysgloben er også en vanlig del av gudstjenesten denne søndagen.

Da jeg skulle forberede denne prekenen kom jeg til å tenke på pandemien. Midt i alt det triste lærte vi oss køkultur, vente på tur, ikke stå for tett. Men, i søndagens tekst sier jo Jesus nærmest det motsatte, at vi skal kjempe for å komme inn «den trange dør», ikke vente på tur.
I dag er det jo ikke en voldsom trengsel for å komme til kirka og Guds rike. I dag strømmer vi heller til kjøpesentre og konsertsaler med våre behov og begjær.
Vi kan spørre oss hvorfor vi ikke lenger kjemper om plass i himmelriket? Er det fordi nåden, som er gratis, blir for lettvint og uinteressant? Det som er gratis er vel ikke så mye verdt. Det som koster mye, ting, hus, båt, bil, reiser, eksotiske opplevelser, er mer verdt.
Eller er det motsatt? Er det for vanskelig? Jesus sier jo at porten er trang. En gang sa han til og med at den er trang som et nåløye med sytråd så tykk som en kamel.
Teksten starter med at en mann kommer til Jesus og spør om det er få som blir frelst. Jesus svarer ikke på spørsmålet, om hvem eller hvor mange som er innenfor eller utenfor. Da trenger heller ikke vi å spekulere på det.
I stedet utfordrer, eller inviterer han oss til å kjempe for å komme inn den trange døra. Uansett hvem du er, hvor du kommer fra, vil du kunne «sitte til bords i Guds rike».
Hjertelig velkommen til høymesse jeg snakker litt mer om dette.
Vh Torstein

Dagens offer går til menighetsarbeidet i Nidaros domkirke. Gaven gis per Vipps til nr. 85 000, eventuelt med kontanter ved utgangen. Les mer om menighetens arbeid her.

Nattverdbordet er åpent for alle.
Utdelingen skjer på to måter:
- Ved alteret tar med med seg et beger på vei frem til alterringen. Her kneler man og mottar først brødet, som man spiser, og deretter vinen i begeret. Brukte beger settes på sidebord.
- Ved døpefonten og eventuelt andre steder i kirken benyttes normalt intinksjon: Man mottar brødet, og dypper det deretter selv i vinen før man spiser.
I Nidarosdomen er det alltid glutenfritt brød og alkoholfri vin.

Medvirkende
- Sokneprest Torstein Amundsen
- Trondheim Vokalensemble (bildet)
- Domkantor Brita Sjöberg, orgel/dirigent