Barokkfest Tidligmusikkfestival inviterer til en egen serie med korte Bach-konserter, en virkelig karamellpose full av Bachs uimotståelige musikk skrevet for instrumentenes dronning!

Barokkfest setter i 2022 et særlig fokus på en av Trondheims største kunst- og musikkskatter: det fantastiske Wagner-orgelet fra 1741. Orgelet er et av de best bevarte av den tyske orgel-byggeren Joachim Wagner som var en av de fremste orgelbyggerne i Tyskland på Bachs tid. Man vet at Bach, i hvert fall ved én anledning, selv trakterte et av Wagners instrumenter. Sammen med organist Erling With Aasgård byr Barokkfest i samarbeid med Nidarosdomens Restaureringsarbeider og Nidaros domkirkes sogn i 2022 på en serie formiddags-konserter som understreker denne koblingen mellom Bach og orgelbyggeren Wagner og vår helt unike mulighet, her i Trondheim, til å høre nettopp den samme klangen som lød under takhvelvene i tyske kirker på Bachs tid.

Gjennom studier med noen av de aller mest berømte kapasitetene innen historisk orgelspill og cembalo hos lærere som bl.a. Jacques van Oortmerssen, Jon Laukvik og Gustav Leonhardt, har organist Erling With Aasgård spesialisert seg i fremføring av barokkmusikk på historiske orgler. Med en bred nasjonal og internasjonal erfaring og virksomhet er han en ettertraktet konsertorganist. Erling With Aasgård er for tiden domkantor i Nidarosdomen og høyskolelektor i utøvende orgelspill ved Institutt for musikk, NTNU

Med konserter på ca. 30 min hver dag under festivalen byr serien på en fullstendig fremføring av samtlige seks triosonater for orgel og samtlige 18 «Leipziger Choräle», to av Bachs største samlinger med orgelmusikk.


BILLETTER

For de som har kjøpt ordinær inngangsbillett til kirken samme dag, er det ikke nødvendig å kjøpe egen billett for denne konserten.

Det samme gjelder innehavere av festivalpass for Barokkfest 2022.

Øvrig publikum må kjøpe særskilt billett, kr 75.

MEDVIRkENDE

Fung. domkantor Erling With Aasgård, orgelPROGRAM torsdag 3. februar

Johann Sebastian Bach

Triosonate nr.4 i e-moll BWV 528
Adagio/Vivace-Andante- Un poc’ allegro

Von Gott Will ich nicht lassen BWV 658 il canto fermo nel pedale
Jesus Christus, unser Heiland BWV 666 alio modo
Nun komm den Heiden Heiland BWV 659 à 2 claviers il canto fermo nel soprano
Nun komm den Heiden Heiland BWV 660 Trio c.f soprano
Nun komm den Heiden Heiland BWV 661 In organo pleno


Denne konsertenserien er et samarbeid mellom Barokkfest Tidligmusikkfestival, Nidaros domkirkes restaureringsarbeider og Nidaros domkirkes sokn.

Tidligmusikkfestivalen Barokkfest har blitt gjennomført årlig siden 2013 og har raskt utviklet seg til å bli en av Skandinavias store tidligmusikksamlinger. Festivalen ønsker å gi førsteklasses musikkopplevelser i eksepsjonelle, historiske omgivelser. Nidarosdomen, verdens nordligste middelalderkatedral, samt den tilhørende Erkebispegården, er blant de stemningsfulle lokalene som danner rammen rundt Barokkfest. Festivalprogrammet byr på verdensledende artister, sammen med noen av Skandinavias dyktigste tidligmusikere og har fokus på vårt rike opera- og kirkemusikkrepertoar. Festivalen finner sted i Trondheim.

SPOR Festival for idéhistorie og oversatt litteratur gjennomføres parallelt med Barokkfest.

Barokkfest gjennomføres i regi av Senter for tidligmusikk.

Foto: Frank Foss