Olavsvaka - gudstjeneste og våkenatt
Olsoknatta venter. I katedralen skal vi feire Olavsvake, gudstjeneste og våkenatt.
Olsoknatta venter. I katedralen skal vi feire Olavsvake, gudstjeneste og våkenatt.
I forkant av Olavsvaka er det vandregudstjenester fra Lade og Sverresborg. Gruppene møtes ved Vår Frue kirke og går videre via Klementskirken og Marinen til Nidarosdomen hvor Olavsvaka starter kl. 23.
Etter gudstjenesten er det våkenatt med tidebønner og meditasjoner. Våkenatten avsluttes med Laudes - morensang kl 07:30. (Det er selvsagt anledning til å forlate tidligere, for dem som har behov.)
Medvirkende
- Informasjon kommer ...
Velkommen til gudstjeneste!

Musiker og Aeropagos-prest Jo Hegle Sjøflot framfører sanger fra Qohelets bok gjennom natten. Sjøflot har satt melodier til Forkynnerens (hebr. Qohelet) tekster fra Det gamle testamentet, og framfører dem på hebraisk.
IN ENGLISH:
Musician and minister Jo Hegle Sjøflot performs songs from the Book of Qohelet in Hebrew throughout the night.
Her forteller han hvordan det begynte
Hebraisk poesi – som å synge et barn i søvn
Det begynte som en vuggesang. Sorgen og skjønnheten i Qohelets gamle poesi fikk Sjøflot til å tenke på noe som kunne synges for et barn mens det faller i søvn. En sang om hvordan alt tar slutt; ikke for å skremme barnet, men for mildt å sette ord på både den redsel, ærefrykt og resignasjon som kan gripe ethvert menneske i møte med det evige.
Fascinert av det gammelhebraiske språket, skrev Sjøflot en melodi til åpningslinjene fra Qohelets bok, og sang den for sine barn. Fornøyd med resultatet, fortsatte han å lage sanger av Qohelets poesi. Nå har han spilt inn et album kun bestående av Qohelets dikt.
Gåten fra Det gamle testamentet
I Jerusalem, i det tredje århundret før Kristus, finner vi en forunderlig poet ved navn Qohelet. Han beskriver den menneskelige situasjon på en måte som skiller ham ut i samtiden: alt er forgjengelig, det guddommelige er utilgjengelig, og vinen er en av de få varige gleder for et menneske. Qohelets teologiske poesi holder seg forbausende godt også i dag, og gir kanskje vel så mye assosiasjoner til de franskspråklige eksistensialister som til det gamle Jerusalem.
At Qohelets bok (Forkynneren) har blitt en del av den bibelske kanon, er en gåte. Men Det gamle testamentet hadde ikke vært det samme uten denne forfatteren – som utvilsomt har skrevet Bibelens mest allmennmenneskelige tekst.

Trondheim Vokalensemble synger under gudstjenesten. (Foto: Ole Wuttudal)
Medvirkende
Einar Vegge, pilegrimsprest
Andreas Grandy-Teig, konstituert domprost
Trondheim Vokalensemble med dirigent Karen Haugom Olsen
Jo Hegle Sjøflot, musiker og aeropagos-prest