Luftforsvarets musikkorps inviterer til vinterkonsert i Nidarosdomen sammen med den anerkjente dirigenten Peter Szilvay.

Pandemien som har herjet de siste to årene har gjort livet og hverdagen utfordrende for de fleste av oss. Med denne konserten ønsker vi å skape pusterom, ro og opplevelse av håp og samhold i vinternatten. Under Nidarosdomens høye tak vil vi vil fremføre mektig musikk med en religiøs undertone, skrevet av noen av musikkhistoriens største komponister. Musikk som gir følelse av noe stort. Større enn oss selv.

Korpsets messingblåsere vil åpne konserten med Paul Dukas’ høytidelige Fanfare La Peri, før vi puster dypt og lar oss synke inn i Anton Bruckners 3 Motetter for kor instrumentert for blåsere av Erling Ryland. Anton Bruckner (1824-1896) er kjent for kompleks og pompøs orkestermusikk, men var også dypt religiøs og tilbragte store deler av livet som organist og kirkemusikkomponist. Motettene hans er inspirert av gregoriansk sang, fjernt fra symfoniske og teatralske effekter.

Videre får vi høre 1.sats fra Olivier Messiaen L’Ascension. Denne satsen har tittelen «Kristi Majestet ber sin Far om hans Ære» og beskriver Kristi himmelfart. Messiaen skrev dette verket for symfoniorkester i 1932-33, og beskrev det selv som «fire symfoniske meditasjoner». Etter at orkesterverket var ferdig laget han nesten umiddelbart en versjon for solo orgel. Kveldens dirigent, Peter Szilvay, har selv arrangert denne satsen for blåsere.

Karl Jenkins (1944- ) skrev The Armed Man, A Mass for Peace i 1999, dedikert til ofrene for krigen i Kosovo på 90-tallet. Budskapet i messen er håp om fred for hele verden i et nytt millennium, og er inspirert av religiøse og historiske tekster fra flere religioner og deler av verden. Messen er basert på leddene i den katolske messen, og satsen Benedictus er opprinnelig skrevet for cello-solist, orkester og kor. Stabssersjant Tore Haug Samuelsen er kveldens solist på euphonium, og satsen er arrangert for blåsere av Espen Andersen.

Fra Gustav Mahlers Symfoni nr.5 fra 1902 får vi høre den uendelig vakre 4.satsen, Adagietto. Satsen er opprinnelig skrevet for strykere og harpe, men er mesterlig transkribert for blåsere av kveldens dirigent Peter Szilvay. Satsen er skrevet som et kjærlighetsbrev til Mahlers kommende brud, Alma.

Til slutt i kveldens konsert får vi høre Fanfares Liturgiques av Henri Tomasi. Fanfares Liturgiques er et verk bestående av 4 satser for messingensemble, opprinnelig skrevet som en del av operaen Don Juan de Mañara som hadde premiere i 1947. Verkets fire satser har en dyp religiøs undertone, der man blant annet i siste sats hører hvordan hovedpersonen Miguel Mañara hører en himmelsk stemme under langfredags-prosesjonen i Sevilla, til minne om Jesus’ korsfestelse.

Vinternatt i Nidarosdomen

Luftforsvarets musikkorps med dirigent Peter Szilvay

Torsdag 17. februar kl. 19.00

Dørene åpner kl. 18.15

Billetter:

  • Ordinær: 300,- + avgift
  • Senior/ Forsvarsansatte/ studenter: 225,- + avgift