Olavsvaka - Våkenatt

NidarosdomenTirsdag 28.0723:59 - 06:00

Dette er den eneste natten i hele året at nasjonalhelligdommen åpnes for folket!

VÅKENATTEN OLSOK 2020

Sammen i stillhet

Vi har bak oss en vår med mye tid alene og i stillhet. Våkenatta vil gi oss en annen og god erfaring av å være sammen i stillhet.
Under Nidarosdomens hvelving vil vi være i stillhet, bønn og meditasjon på ulike måter. Hver nattevakt vil inneholde tre elementer – først tidebønn ledet av koret, derpå lesing av gamle og nye åndelige tekster ved skuespiller Ragnhild Gudbrandsen, og til slutt en Kristusmeditasjon ledet av Merete Sparre.

I overgangen mellom midnattsgudstjenesten, Olavsvaka, og våkenatta vil det være meditasjonsmusikk som bringer oss inn i våkenattas stillhet, ledet av domkantorene og koret.

 • Første nattevakt: Mot kilden.
 • Andre nattevakt: Ved kilden.
 • Tredje nattevakt: Styrket av kilden.
 • Fjerde nattevakt: Sammen gjennom natten.

Kor og menighet vil synge sammen og be med de bibelske tekstene i de tradisjonelle gregorianske tidebønnene.

Ragnhild M. Gudbrandsen vil lese fra Kristin Lavransdatter, om å søke Gud av Gregor av Nyssa og tekster fra boka Berøringen – om det umulige møtet mellom Gud og menneske, skrevet av Ellen Merete Wilkens Finnseth.

Våkenatten avsluttes med Laudes - Morgensang kl 07:30.


Meditasjonene gjennom natten:

Psykomotorisk fysioterapeut, kommunikolog og lærer i taiji, qigong og meditasjon Merete Sparre vil lede oss gjennom Kristusmeditasjoner under våkenatta: Hic locus sanctus est - dette stedet er hellig - sa de gamle mystikerne. Og mente sitt indre! Man kan reise bort, men ikke fra seg selv.

En pilegrim legger ut på både en ytre og en indre reise. En pilegrim søker et hellig sted, et sted for overgivelse og heling. Et sted for å møte Gud, men også for å møte seg selv. De meditative bevegelsene vi skal gjøre sammen, er eldgamle og universelle. Og de er enkle. Du kan være erfaren eller nybegynner. Begge deler er like fint. De tre meditasjonene denne natten, tar utgangspunkt i de tre viktigste kroppslige inngangene til mitt senter eller min essens. Gud i meg. Kristus i meg. Kilden. Disse tre kroppens innganger heter Jording, Sentrering og Pust. I første nattevakt, På vei mot kilden - konsentrerer vi oss om jordingen, i andre nattevakt, Ved kilden, om sentreringen, og i tredje nattevakt, Styrket av kilden, har vi oppmerksomheten på pusten. Meditasjonene foregår stående og varer i ti minutter hver gang.

Les også intervju med Merete Sparre her: Beveger seg gjennom natta med meditasjon

Luft og forfriskninger

Pilegrimsgården vil være åpen på kvelden i overgangen mellom Olavsvaka, midnattsgudstjenesten og utover natta parallelt med våkenatta, der går det an å ta en pause, eller få i seg en varm suppe før våkenatta begynner, eller underveis.


Medvirkende

 • Sokneprest Andreas Hilmo Grandy-Teig
 • Vikarierende kapellan Marie Farstad
 • Domkantor Magne H. Draagen, orgel
 • Domkantor Karen H. Olsen, dirigent
 • Korgruppe fra Domkoret
 • Skuespiller Ragnhild M. Gudbrandsen
 • Meditasjonsinstruktør Merete Sparre


Ta med:

Varme og behagelige klær, flate sko og / eller ullsokker.


Obs!

Av smittevernhensyn er det ikke tillatt med mer enn 200 deltakere på offentlige arrangementer. I tillegg er vi forpliktet til å registrere alle deltakere for evt. å kunne bidra til smittesporing i etterkant.

Forhåndspåmelding er ikke mulig. "Først til mølla" gjelder.

Vandregudstjensten og Olavsvaka (Gudstjenesten) streames på www.adressa.no/olavsfest fra 21.30.

Kaféen i Nidaros pilegrimsgård vil holde åpen til kl 02 for dem som ønsker en luftepause/forfriskninger.


Velkommen!