Olavsvaka - gudstjeneste og våkenatt

Gjennom våkenatten, vil domkirken være åpen for bønn og stillhet. Vi inviterer deg til å bruke kirkerommet, be for håp for verden på mange ulike måter.

I forkant av olavsvaka er det vandregudstjenester fra Lade og Sverresborg. Gruppene møtes ved Vår Frue kirke kl. 20.00 og går videre via Klementskirken og Marinen til Nidarosdomen hvor olavsvaka starter kl. 23.00. Etter gudstjenesten er det våkenatt med tidebønner og meditasjoner. Våkenatten avsluttes med Laudes - morgensang kl 07.30. Det er selvsagt anledning til å forlate tidligere, hvis man ønsker det.

Gjennom våkenatten, vil domkirken være åpen for bønn og stillhet. Vi inviterer deg til å bruke kirkerommet, be for håp for verden på mange ulike måter.

 • Vandre rundt oktogonomgangen, slik pilegrimene gjorde i middelalderen.
 • Få forbønn og velsignelse av biskopene ved høyalteret.
 • Lytte til sanger fra Forkynnerens bok ved Jo Hegle Sjøflot
 • Sette deg i langkoret og meditere over kunstverket «Pust meg frem» av innsatte ved Trondheim fengsel og kunstner Lise Linnert.
 • Gå labyrinten i tverrskipet – bønn i langsomme skritt.
 • Bli med – i stillhet eller sang – i den gregorianske tidebønnen ved korsalteret gjennom natten.

IN ENGLISH

Welcome to the St Olav vigil in Nidaros cathedral

During the night vigil, the Cathedral is open for prayer, silence and meditation. We invite you stay and keep vigil for the hope of the world, the prayer taking different shapes:

 • Walking around the High altar, as pilgrims did in the middle ages.
 • Recieving the bishop’s blessing at the High altar
  after the service.
 • Listening to songs from the Book of Qohelet by Jo Hegle Sjøflot
 • Sitting down in the Choir and meditate over the work of art ‘Breathe me on’, created by inmates of Trondheim prison and artist Lise Linnert.
 • Walking the labyrinth in the transept.
 • Joining the offices sung in gregorian chant throughout the night

Musiker og Aeropagos-prest Jo Hegle Sjøflot framfører sanger fra Qohelets bok gjennom natten. Sjøflot har satt melodier til Forkynnerens (hebr. Qohelet) tekster fra Det gamle testamentet, og framfører dem på hebraisk.

IN ENGLISH:

Musician and minister Jo Hegle Sjøflot performs songs from the Book of Qohelet in Hebrew throughout the night.

Her forteller han hvordan det begynte

Hebraisk poesi – som å synge et barn i søvn

Det begynte som en vuggesang. Sorgen og skjønnheten i Qohelets gamle poesi fikk Sjøflot til å tenke på noe som kunne synges for et barn mens det faller i søvn. En sang om hvordan alt tar slutt; ikke for å skremme barnet, men for mildt å sette ord på både den redsel, ærefrykt og resignasjon som kan gripe ethvert menneske i møte med det evige.

Fascinert av det gammelhebraiske språket, skrev Sjøflot en melodi til åpningslinjene fra Qohelets bok, og sang den for sine barn. Fornøyd med resultatet, fortsatte han å lage sanger av Qohelets poesi. Nå har han spilt inn et album kun bestående av Qohelets dikt.

Gåten fra Det gamle testamentet

I Jerusalem, i det tredje århundret før Kristus, finner vi en forunderlig poet ved navn Qohelet. Han beskriver den menneskelige situasjon på en måte som skiller ham ut i samtiden: alt er forgjengelig, det guddommelige er utilgjengelig, og vinen er en av de få varige gleder for et menneske. Qohelets teologiske poesi holder seg forbausende godt også i dag, og gir kanskje vel så mye assosiasjoner til de franskspråklige eksistensialister som til det gamle Jerusalem.

At Qohelets bok (Forkynneren) har blitt en del av den bibelske kanon, er en gåte. Men Det gamle testamentet hadde ikke vært det samme uten denne forfatteren – som utvilsomt har skrevet Bibelens mest allmennmenneskelige tekst.

Trondheim Vokalensemble synger under gudstjenesten. (Foto: Ole Wuttudal)

Medvirkende

Einar Vegge, pilegrimsprest

Andreas Grandy-Teig, konstituert domprost

Trondheim Vokalensemble med dirigent Karen Haugom Olsen

Jo Hegle Sjøflot, musiker og aeropagos-prest