Kirketekstiler fra Olavsjubileet 1930

I 1930 feiret vi at det var 900 siden Slaget på Stiklestad hvor Olav Haraldsson ble drept i sitt forsøk på å gjenerobre makten i Norge. Olavs død og senere helligkåring var utgangspunktet for etableringen av Nidaros (Trondheim) som kirkelig sentrum og pilegrimsmål. Jubileumsfesten ble en stor markering av kirkens plass i den unge selvstendige nasjonen. Etter århundrer med forfall kunne kroningskirken og nasjonalhelligdommen endelig på ny benyttes i hele sin prakt. Vestskipet var gjenoppbygd. Det store Steinmeyerorgelet var installert. Og prestene hadde fått nye klær.

Den gylne messehagelen fra 1930 er av håndvevet silke med broderier av kors bak og en pelikan som spidder sitt eget bryst foran. Dette pelikanmotivet er et gammelt uttrykk for Kristus som ofret sitt liv for at menneskene skulle få evig liv.

nora gulbrandsen portrett

Hagelen er tegnet av Nora Gulbrandsen og vevd av Ruth Elisabeth Pedersen og Borghild Nygård. Pris for denne hagelen var i sin tid 2600 kr.

Mange har opp gjennom tidene reagert på svastikaene (hakekorsene) som er spredd ut over denne messehagelen. Det har vært brukt i kristen sammenheng i lang tid før nazistene i Tyskland tok symbolet i bruk på 1920-tallet. I 1930 var nok ingen klar over at dette symbolet i løpet av kort tid ville bli tolket som erkesymbol på menneskelig ondskap.

Messehagelen har vært i bruk fram til 2017.Frøydis HaavardsholmTo av de hvite messehaglene fra 1930 er samstemte i stil og utforming:

  • "Julehagelen" viser på frontalsiden Maria med Jesusbarnet, mens ryggen viser den himmelske Kristus. På ryggen er det også symboler for de fire evangelistene.
  • "Påskehagelen" og viser på frontsiden Fugl Fønix som bilde på oppstandelsen fra det dødsriket. Ryggsiden viser Jesus selv som stiger ut av graven, omgitt av engler.

Begge disse messehaglene er i hvit råsilke med broderier, tegnet av Frøydis Haavardsholm, men vevd og brodert av Margit Parvel. I sin tid kostet hver av disse ca kr 3000.