Hovedmeny:

Gjenreisingen av Nidarosdomen

I snart tusen år har Nidarosdomen blitt bygget og restaurert, men katedralen er ennå ikke helt ferdig. Når du besøker Nidarosdomen kan du se håndverkere i aktivitet, både inne i katedralen - og på stillaser utenfor.

Allerede i 1328 rammet den første brannen kirken, og siden fulgte to nye branner i 1432 og 1531. I 1689 blåste hovedtårnets spir ned en uværsnatt, og i 1708 og 1719 ble kirken igjen rammet av branner. Skipet lå nå for lengst i ruin, og var avsteng fra resten av kirken. Restaurering
Med en økende nasjonal bevissthet ble det etter hvert reist krav om gjenoppbygging av Nidarosdomen til middelalderens storhet. Derfor ble en egen bygghytte, Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider - NDR, etablert i 1869. Restaureringen og gjenoppbyggingen av Nidarosdomen har pågått sammenhengende i nesten 150 år - og den pågår ennå. Når du besøker Nidarosdomen kan du se håndverkere i aktivitet, både inne i katedralen - og på stillaser utenfor. I dag jobber rundt 30 håndverkere i NDRs verksteder med å sette i stand nasjonalhelligdommen etter gamle håndverksmetoder. Les mer om restaureringsarbeidene og de ulike verkstedene ved NDR!

Vestfronten 1870.