Publisert 31. juli 2017

Aktiviteter i Borggården under Olavsfestdagene

I Borggården i Erkebispegården blir det håndverksdemonstrasjoner, korte foredrag ved vannposten og ulike barneaktiviteter i perioden 31 juli til og med 5. august.

BARNEAKTIVITETER
Narrebispegården
For flere hundre år siden var Erkebispegården hjemmet til erkebiskopen, en av Norges mektigste menn. Kom og besøk «Narrebispegården». Bli kjent med den merkelige erkebiskopen, lanseknekten og narrefanten, og bli med på alle de sprø påfunnene deres. Her kan barna oppleve alt fra tull og fanteri til eventyrstund og ridderskole.
Kroneverksted
Lag din egen glitrende prinsesse- eller kongekrone inspirert av de ekte kronene i Riksregalieutstillingen!
Kl. 12-16. Billetter kjøpes i Olavsfestdagenes billettbod på Historisk Marked på Ytre Kongsgård.

HÅNDVERKSDEMONSTRASJONER
Under Olavsfestdagene kan du møte steinhuggere, smeder og blyglasshåndverkere fra Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) i Borggården i Erkebispegåren. Dette er håndverkere som til daglig arbeider med restaurering av Nidarosdomen og Erkebispegården. Lær om de tradisjonelle håndverksmetodene de bruker. Prøv deg som steinhugger! Kanskje du får være med på å hugge en av steinene som skal mures opp på Kongeinngangen – den vakre portalen på sørsiden av Nidarosdomen.
Kl. 11-16. Gratis!

VED VANNPOSTEN
Korte foredrag utendørs i Borggården i Erkebispegården. Mandag 31. juli til og med lørdag 5. august kl. 14. Ca. 15 minutter

Pilegrimsvandring for alle
Pilegrimer før og nå. Hvem var de, hvem er de? Forskjeller og likhetstrekk - og utvikling i arbeidet med dagens pilegrimer. Praktiske tips og råd om vandring til Nidarosdomen og pilegrimsbyen Trondheim! Hans Morten Løvrød, leder for Nasjonalt pilegrimssenter mandag 31. juli og torsdag 3. august kl. 14.

«Vindusproduksjon, før og nå» - snekkeren ved Nidarosdomen forteller
Ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider jobber 25 håndverkere kontinuerlig med å restaurere og vedlikeholde Nidarosdomen og Erkebispegården. Av disse er det to snekkere. Rasmus Skrydstrup, snekker ved NDR, tirsdag 1. august kl. 14.

Vestfrontens hemmeligheter – gamle og nye idoler
I 1531 ble Nidarosdomen og Trondheim rammet av en stor bybrann, og en stor del av kirken ble liggende som en takløs ruin i flere hundre år. Da restaureringen startet på 1800-tallet var målet å tilbakeføre Nidarosdomen til fordums prakt! Også den store, rikt utsmykkede Vestfronten måtte gjenreises. Hvordan så Vestfronten ut i middelalderen? Hvilke gamle og nye idoler pryder vestveggen i dag? Kort foredrag ved arkitekt og guide ved NDR, Samuel Feragen, onsdag 2. og fredag 4. august kl. 14.

«En spiker, det må da være lett og smi…» - smedene ved Nidarosdomen forteller
Ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider jobber 25 håndverkere kontinuerlig med å restaurere og vedlikeholde Nidarosdomen og Erkebispegården. Av disse er det to smeder og to smedlærlinger. Foredrag og praktisk demonstrasjon av smedene ved NDR; Odd Inge Holmberget og Torgeir Henriksen lørdag 5. august kl. 14.