Publisert 20. juli 2017

Steinhugger gikk pilegrim fra Orknøyene

Onsdag 26. juli ankom den britiske steinhuggeren Beatrice Searle Trondheim og Nidarosdomen. Beatrice har reist fra Orknøyene til Trondheim med en 35 kilos stein på slep. Reisen er et symbol på sterke historiske bånd mellom Orknøyene og Norge - og forbindelsen mellom St. Magnuskatedralen i Kirkwall og Nidarosdomen.

I forbindelse med sitt prosjektet, har Beatrice reist med båt fra Orknøyene til Bergen, videre med tog til Oslo - og vandret hele pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim. En reise på drøye 2 000 kilometer. Vel fremme i Trondheim ble hun tatt imot av steinhugger-kolleger fra Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider.

Gjennom hele vandringen trekker hun en 35 kilos stein som kalles, St. Magnus Boat. I steinen har hun hugget ut sine egne fotspor. Steinen er inspirert av gamle fotavtrykkssteiner som historisk ble brukt på Orknøyene til menneskelige uttrykk for styrke og trygghet.

Kunstprosjektet er i samarbeid med The Orkney Islands Council i forbindelse med markeringen av 900-årsjubileet for St. Magnus- Skottlands nasjonalhelgen. Magnus Orknøyjarl var gjennom sin farmor i slekt med de norske kongene Olav den hellige og Harald Hardråde. Steinen, St. Magnus Boat, vil senere bli fraktet tilbake til Orknøyene hvor den vil få en plass i St. Magnuskatedralen i Kirkwall.

Beatrice kan treffes i Borggården i Erkebispegården noen dager under Olavsfestdagene, hvor hun sammen med NDRs håndverkere skal demonstrere steinhugging og fortelle om prosjektet med "The Orkeny Boat".

Se intervju med Beatrice på Midtnytt
Hør reportasje på God ettermiddag - Trøndelag