Publisert 09. september 2018

Fikk stappfull kirke og topp stemning

- Jeg er så misunnelig, skulle ønske det var jeg som fikk den musikken i fleisen for første gang. Det ville sanger Håvard Stensvold sagt til de som ikke har hørt Joseph Hydns «Skapinga» før. Sist søndag fikk han ønsket sitt oppfylt: Stappfull kirke og topp stemning!

Foto: NTNU

- Tenk deg at du rusler over Gamle Bybro. Du stanser en tilfeldig person for å fortelle han eller henne at vedkommende må komme og høre «Skapinga» i Nidarosdomen, der vi får være med på at verden blir skapt - fra kaos og mørke til lys, møter med alle slags dyr, samt Adam og Eva. Vedkommende har aldri hørt Haydn før. Hva sier du?

- Hei du, har du aldri hørt «Skapelsen» før? Jeg er så misunnelig, skulle ønske det var meg som gikk og fikk den musikken i fleisen for første gang. En skatt ligger og venter på deg. Åpne lokket nå!

- Hva var ditt første møte med Haydn?

- Det var vel da jeg hørte operaen «Livet på månen» med min far på Bygdøy i Oslo seint på 70-tallet.

- Hvordan opplever du å synge i «Skapinga»?

- Jeg har gjort det mange ganger på tysk og føler jeg kan det bra. Musikken er bare en fryd, hele veien. Det er som om det bobler over av glede og overskudd.

- Si litt om forberedelsene til konserten 9. september.

- Vi har gjort denne konserten før, for et par år siden. Da ble det gjort et ganske bra opptak. Jeg har sunget til det og prøvd å lære mest mulig utenat, slik at jeg kan fri meg fra notene i ny og ne.

- Du var også med da Haydn på norsk, gjenskapt av Paal-Helge Haugen, ble sunget for første gang. Hvordan var den opplevelsen?

- Å synge på norsk for et norsk publikum er en god idé. Men vi prøver å gjøre minst mulig om på Haydn. Derfor har det blitt noen justeringer med teksten, for å få riktig betoning, men også for å få bedre vokaler på visse toner. Jeg snakket bare kort med Haugen etter konserten. Han virket fornøyd med de små endringer vi hadde gjort.

- Hva er det med Haydns oratorium som berører deg sterkest?

- Haydn må ha vært på et godt sted i livet da han skrev det. Det er så mye glede. Selv om musikken er enkel til tider, er det ingen som får meg til å fryde meg så mye over en subdominant som Haydn. Som tilhører kan man bli lurt av Haydn. Han elsker å overraske, med et slag for mye eller lite her og der. Han har en herlig humor. Samtidig er det visuelle i musikken fantastisk, fra beskrivelse av de forskjellige dyra til den fantastiske soloppgangen i C-dur i begynnelsen. De som har sovna, våkner i alle fall da.

- Du bor i Trondheim. Betyr det noe spesielt for deg å synge i Nidarosdomen?

- Domen er spesiell. Der inne er det en helt egen følelse, nydelig akustikk og hyggelige mennesker. Jeg ser den fra sangrommet mitt hjemme og det gir inspirasjon. Jeg er heldig som bare kan sette meg på sykkelen og rulle ned til konsert.

- Hva kan denne musikken åpne opp for oss mennesker i 2018?

- De færreste av oss tror vel i dag bokstavelig på skapelsesberetningen. Hydn gjorde nok heller ikke det. Men jeg tror han så på det som en fin historie. For meg gir musikken tro på at det er håp for oss alle, at vi alle er del av et felles opphav.

- Hvordan vil du beskrive teksten fra en sangers ståsted?

- Gottfried van Swieten, som skrev den opprinnelige teksten, var nok var av den gamle skole. Vi skal ikke se bort fra at han trodde bokstavelig på skapelsesberetningen. I delen med Adam og Eva sier Adam på tysk noe sånn som: «Følg meg, jeg skal lede deg.» Eva følger opp med «det å adlyde deg er min plikt». Det har alltid føltes litt kleint å synge det, selv om det er på tysk og det da blir litt distanse i det. Haugen har omgått denne underdanige kvinneoppfattelsen på en fin måte: «Kom, gå med med meg, eg blir hos deg» hvor Eva svarer: «Å høyre til deg, er mi glede, lov og løn».

- Hvilke forventninger hadde du til konserten?

- Stappfull kirke og topp stemning.

Nidarosdomens jentekor deltok med 40 jenter under «Skapinga» søndag 9. september. Øvrige medvirkende er Nidarosdomen oratoriekor, Trondheim Vokalensemble, dirigent Grete Pedersen, Trondheim barokkorkester, sopran Berit Norbakken Solset, tenor Magnus Stavelan og bass Håvard Stensvold. Konserten starter kl. 20.00. Billetter får du kjøpt på ticketmaster.no.