Publisert 28. mai 2018

Boblende hyllest av skaperverket

- At barna kjenner seg godt mottatt og ønsket i kirkerommet, er viktig for oss, sier menighetspedagog Marte Steinholt. Tusenvis av vakre bobler fylte Vestfrontplassen søndag 3. juni da skaperverkets dag ble feiret.

Jorda vår er vakker, kan du høre gresset gro? Denne søndagen feiret vi skaperverket og jorda vår som vi så gjerne vil ta vare på. Slik lød invitasjonen som gikk ut til alle treåringer i Nidarosdomen og Vår Frues menigheter.

– I kirka vil vi ha noe for barn i alle aldre fra 0 -18 år. Gjennom hele oppveksten skal det være noe spesielt tilegnet deg i kirka. Når du er to år får du toårsboka. Ved fylt fire, får du fireårsboka, seks år – seksårsboka. På skaperverkets dag holdt vi nå for første gang treårsgudstjeneste, forteller menighetspedagog Marthe M. Steinholt i Nidaros domprosti.

Sammen med kapellan Beate Iren Lerdahl i Nidaros domkirke og Vår Frue menighet planla hun en gudstjeneste der det skulle bli mye fint å se, lukte og kjenne på. Blant annet en sansevandring hvor både vann, planter, vekster og lys er involvert. Flere barn deltok i gudstjenesten ved å bære inn elementer i prosesjonen, blomster, kosedyr, en jordklode med mer.

– Barna får være mer fysisk med i gudstjenesten. At barna kjenner seg godt mottatt og ønsket i kirkerommet, er viktig for oss. Å få kjenne seg hjemme i et hellig rom, er viktig for oss mennesker. Gudstjenesten på skaperverkets dag, er på mange måter en vanlig gudstjeneste med dåp og nattverd. Samtidig tilpasser vi den til barn og med mer fysisk involvering av menigheten, sier Steinholt.

Ta vare på jorda

På skaperverkets dag ønsket de at barna får en opplevelse av Guds fantastiske skaperverk. I tillegg til å gi dem en begynnende forståelse for betydningen av bærekraftig utvikling.

– Hvordan kan gudstjenesten og møtet med kirkerommet, inspirere barna og deres familier til å ta vare på jorda vår?

– Ved at vi møtes, snakker om og husker på jorda og skaperverket, samt ber sammen for at vi skal klare å ta vare på jorda vår. Bare ved å få et rom i hverdagen til å tenke på miljøet, tror jeg bidrar til at vi tenker mer på det.

Etter gudstjenesten stod en svær såpeboblemaskin klar på Vestfrontplassen med såpeboblevann nok til å blåse ut hundrevis av vakre bobler i minuttet i en og en halv time.

Av: Karina Lein