Publisert 12. april 2018

- Religionsdebatter rommer alt som er viktig i livet

– Religion er et av de mest spennende debatt-temaer i dagens Norge. Temaet rommer tro, tvil, filosofi, moral, ja, alt som er viktig her i livet, sier NRKs Fredrik Solvang som leder Debatten i Vår Frue kirke torsdag kveld.

For første gang sendes Debatten fra et kirkerom. Vi møter Solvang og NRK-teamet utenfor Vår Frue kirke dagen før dagen. Da er Solvang i ferd med å spille inn teaseren som skal friste flest mulig til å følge Debatten direkte fra Trondheim. Hvordan kan vi kalle det en folkekirke når vi ikke en gang tror på Gud, innleder programlederen og viser til at dåpstallene går ned, færre konfirmerer seg og enda færre gifter seg i kirken.

Den erfarne programlederen har ledet mange debatter, men aldri i et kirkerom.

– Det er kjempespennende, og jeg gleder meg veldig. Vår Frue kirke gir en perfekt ramme rundt det vi skal debattere. Rommet er riktig for temaet, og det vil garantert sette oss i en spesiell stemning, sier Solvang.

Han opplever at hele teamet møter rommet med respekt, men at det ikke vil føre til noen journalistiske begrensninger.

– Jeg regner med stor debattlyst blant deltakerne og håper selvsagt på høy temperatur.

Han er forberedt på et brennende engasjement for et tema som i utgangspunktet er utfordrende å debattere: Trostilstanden i Norge.

Samtidig som han gleder seg, er han også spent. Blant annet skal han lede en debatt i et kirkerom, der et av spørsmålene er om gudstjenestene i Norge fungerer for folk flest.

I programmet spør programlederen om det er en kirke i krise vi opplever og om hva som blir kirkens rolle i et samfunn der stadig færre tror. Debatten vil også romme spørsmålet om bevissthet rundt vår kristne kulturarv, og om hva det egentlig betyr? Og: Hva betyr det for Norge når det blir færre kristne, men troende minoriteter?

Dagen før det direktesendte programmet, var det full rigging i Vår Frue - åpne kirke. Besøkende fulgte med fra kafebordene. At debatten holdes akkurat her, gir en helt spesiell ramme rundt debatten. Den åpne kirken er et samarbeidsprosjekt mellom Kirkelig Fellesråd og Kirkens bymisjon. Kirka er besøkt av 170.000 årlig, turister, studenter, unge, eldre, musikere, barnehager på tur, husløse, rike og fattige.

Solvang håper på at trondhjemmerne finner veien til Vår Frue kirke torsdag kveld. Han håper på en saklig og god debatt om et tema som betyr mye, for mange.

Sentrale personer fra kirke-Norge deltar.

Dørene åpner 20.45. Gratis inngang.