Publisert 21. juni 2018

Historien bak flaggene i søndre tverrskip

I Nidarosdomens søndre tverrskip henger to flagg under det høye hvelvtaket. Begge er gitt i gave til Nidarosdomen til minne om frigjøringen fra tysk okkupasjon under andre verdenskrig.

Det ene flagget er kongeflagget som hang i masten på skipet som brakte Kong Håkon tilbake fra eksil 7. juni 1945. Det andre er et britisk flagg fra skipet HMS Mackay, som var det første allierte skipet som ankom Trondheim etter nazistenes kapitulasjon 8. mai 1945.


Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider ble kontaktet av en australsk mann, Jonathan Tapp, som er sønn av navigatøren på HMS Mackay. Herr Tapp besøkte Trondheim i forrige uke. Da møtte de representanter fra NDR og Preses Helga Byfuglien. NDR fikk overrakt en kopi av et brev som Tapps far skrev til sin søster om velkomsten skipet fikk i Trondheim etter frigjøringen i 1945.

Forskerne ved NDR setter stor pris på henvendelsen fra Jonathan Tapp og gleder seg til å få mer kunnskap om hendelsene i Trondheim og Nidarosdomen i forbindelse med frigjøringen i 1945.