Publisert 23. desember 2018

- Mye juleglede deles her

- Å se hvordan frivillige stiller opp for å glede andre i juledagene, er rørende, sier Siv Limstrand, gateprest og ansvarlig for Vår Frue - åpen kirke.

Gisle Harr er kunstneren bak julekrybben i Vår Frue kirke. Stjernehimmelen er laget av barn fra Nyborg barnehage.

- Vi har en fantastisk gjeng på rundt 250 frivillige som holder Vår Frue åpen året rundt. De er bunnplanken vår som vi er helt avhengige av og veldig takknemlige for! Og til jul er vi så heldige at folk melder seg både til julaftens gjestebud og som kirkeverter. Mange ønsker å gjøre en innsats for andre og kanskje også oppleve et litt annerledes fellesskap. Det er rent rørende å se hvor glade folk blir av å få hjelpe litt til, og å høre hvor mye de har igjen for det. Det er mye juleglede som deles disse juledagene, sier Limstrand.

- Du deltar i julegudstjenesten. Hva deler du da? Og: Hva betyr deg for deg som prest å medvirke i akkurat denne gudstjenesten?

- Jeg er så heldig at jeg har fått være med i 12-13 år på julegudstjenesten i Vår Frue. Da prøver jeg å finne noen få ord som sier noe om hva vi er samla om, og hvilket spesielt og hellig rom vi er samla i. Det er en fantastisk opplevelse å kjenne på all varmen fra folk, hvordan de har gleda seg til å sitte tett i tett, få synge salmer, høre juleevangeliet, tenne lys i glede eller savn, lytte til musikk – virkelig ta til seg jula. Det er ei veldig sterk og fortetta stemning, vi har jo alle følelsene litt uttapå denne dagen; det merkes, og jeg tror det gjør oss godt å være litt mørbanka i hjertet noen dager i året.

- Julegjestebud; beskriv hvordan stemningen bruker å være denne kvelden. Og: Hvor stor er interessen? Hvem kommer? Hvorfor kommer de?

- Julegjestebudet er helt spesielt. Folk som ikke kjenner hverandre sitter og prater og spiser sammen. Det kan være ei ganske sitrende stemning, mye takknemlighet - det er mange følelser i sving en sånn kveld når rundt 350 mennesker fra mange nasjoner og livssituasjoner kommer sammen. Mange ønsker et større fellesskap, noen har kanskje mista noen nære som gjør at de trenger å finne på noe nytt, noen er nysgjerrige på hvordan nordmenn feirer jul, noen er studenter, noen er på gjennomreise. Og det mest fantastiske øyeblikket er kanskje når vi drar juletreet ut på kirkegolvet og lager ring på ring og synger og danser!

- Hva er ditt største ønske for Vår Frue kirke i 2019?

Jeg ønsker at vi skal kunne fortsette å gi ly for folk som trenger det, være et mangfoldig og åpent fellesskap, gi hvile og ro. Men ikke minst ønsker jeg at folk skal kjenne seg styrka og inspirert når de har vært i kirka. At de har fått en opplevelse av hvor fantastisk heldige vi er som kan holde byens vakreste rom åpent for menneskene i byen. Og at det styrker livsmot og håp om en bedre og mer rettferdig verden for alle. Såpass stort må da et ønske kunne være?

Program Vår Frue - åpen kirke julen 2018

Våre frivillige holder dørene åpne og kaffe varm gjennom hele jule- og nyttårshøytida. Velkommen inn – for å tenne et lys, delta i fellesskapet, lytte til musikk, ta en prat eller ei stille stund!

Søndag 23. desember – lille julaften

Kl 09 - 18: åpent

Mandag 24. desember – julaften

Kl 09 – nattåpen

Kl 15: Julegudstjeneste med biskop Herborg, gateprest Siv Limstrand, musikk Knut Størdal, Myrtoula Røe og Kåre Kolve, tekstleser Marianne Meløy

Kl 17-21.30: Julegjestebud med rom for alle - med julemat, musikk, juletregang, gaver og lystenning

Tirsdag 25. desember – 1. juledag

Åpent til kl 18

Kl 11: Anglikansk høytidsgudstjeneste/Anglican service

Kl 16: Julemåltid

Kl 17: Julesangstundunder galleriet med gateprest Odd Halvor Moen

Onsdag 26. desember – 2. juledag

Kl 09 - 18: åpent

Kl 14: Romjulsbønn

Kl 16.30: Musikalsk pusterom med Christy Ringrose

Torsdag 27. desember – 3. juledag

Kl 09 - 20: åpent

Kl 17.45: suppe

Kl 18.30: Torsdagsmesse med gateprest Siv Limstrand, musikk Magnus Leite

Fredag 28. desember

Kl 09 - 21: åpent

Kl 14: Romjulsbønn

Kl 18.30: Musikalsk pusterom med Visepresidentene

Lørdag 28. desember

Kl 09 - 21: åpent

Kl 12: Varmestue

Kl 18.30: Musikalsk pusterom med Svevestøv

Søndag 30. desember – lille nyttårsaften

Kl 09 - 18: åpent

Kl 16.30: Musikalsk pusterom med Geir Arne Nordvik

Mandag 31. desember – nyttårsaften

Kl 09 – nattåpent

Kl 16: Nyttårsmåltid

Kl 18: Nyttårsmeditasjon med gateprest Odd Halvor Moen

Tirsdag 1. januar – 1. nyttårsdag

Åpent til kl 18

Kl 14: Nyttårsbønn