Publisert 02. oktober 2018

Damer i Domen: Kor, kraft og ikke minst klang

Fredag 5. oktober fylles Domen med damer. Med 90 kvinnestemmer, lover jentene «girlpower».

Damer i Domen: Fra venstre Maia Reppe, Schola Sanctae Sunnivae, Karen Johanna Kviseth, Cantus, Maria Skagen og Astrid Brandtzæg, Nidarosdomen jentekor.

– At vi viser frem sterke kvinnestemmer sammen i den flotte kirka vår, er både spennende og viktig. Mannsstemmer har historisk sett dominert her, sier Maria Skagen (16) fra Nidarosdomen jentekor.

Hun er en av de yngste som deltar i konserten, som også huser Cantus og Schola Sanctae Sunnivae. Vi traff henne sammen med hennes korvenninne Astrid Brandtzæg, Karen Johanna Kviseth i Cantus og Maia Reppe i Schola Sanctae Sunnivae for en prat før konserten.

Verdensmestere

– Denne kvelden lover dere «girlpower» i Domen. Hva betyr det for publikum?

Karen Johanna Kviseth, Cantus: – Som damekor synes vi det er kjempeartig å synge med andre damekor, og det vil høres. Dette blir flott. Nidarosdomen guttekor har vært i Domen i 200 år. Til sammenligning er jentekoret er 25 år, men minst like dyktige. Bare det er «girlpower»! Cantus vil blant annet synge fra vårt reportoar i World Choir Games i Sør-Afrika, der vi ble kåret til verdensmestere. Å få vise frem det i Nidarosdomen, blir bra!

Maia Reppe, Schola Sanctae Sunnivae: – Med oss får du høre gregorianske sang fremført av kvinner. Tradisjonelt har det vært mannskor som har dominert denne sjangeren. Den dag i dag oppleves vi som unike når vi holder konserter i utlandet – nettopp fordi vi er damer; «girlpower».

Mediativ ro

– Gregoriansk sang kan kanskje være fremmed for en god del. Hva frister dere med?

– Det spesielle med den, er at den tipper over på den mediative siden av musikken. Den er tankevekkende, du lytter på en ny måte. Vi forholder oss ikke til takt og rytmer lik den vestlige musikken i dag. Vi bryter, og med det tror jeg publikum får meditativ ro. Jeg merker det selv også, jeg kommer inn i en helt spesiell flyt.

Maria Skagen, Nidarosdomen jentekor: – I vårt kor er det bare unge stemmer. Å få synge med andre damestemmer blir givende. Det blir en annen klang, en mer «voksen» klang og med det større variasjon. Det blir kraftfullt!

Den ekstreme klangen

– Dere har forberedt dere i et halvt år på konserten. Hva betyr det at den er akkurat i Nidarosdomen?

Maia Reppe, Schola Sanctae Sunnivae: – Vi er alltid veldig glad for å gjøre prosjekter i Domen. Å holde konserter i Europa er veldig greit det også, men å få synge i Domen er noe helt spesielt. Rommet har en ekstrem klang. Her kan vi virkelig gjøre noe vi ikke som ikke er mulig andre steder. Selv når vi er ferdige med å synge, lever frasen videre i rommet, noe som er kjempedeilig. Vi får overskudd, og med det blir sangen enda finere. Rommet er så stort. Du kan stå mange forskjellig steder. Hvert sted har sin egen klang. Å utforske Nidarosdomen er veldig morsomt. Den har mye å by på.

Karen Johanna Kviseth, Cantus:– Ja, når vi synger i Domen, bygges flotte klanger oppover i kirkehvelvene. I alle etasjer får du lyden tilbake i ekko, det er veldig spesielt å høre.

Astrid Brandtzæg, Nidarosdomen jentekor: – Jeg har vært med i koret i sju år, men akustikken, klangen i Domen er så spesiell at det er like stort hver gang å synge der. Man føler seg heldig som får lov til å synge der, i et fint kor i en så fin kirke.

Maria Skagen, Nidarosdomen jentekor: – Hver gang jeg synger i Domen, føler jeg meg fornyet – det blir nesten mer spesielt for hver gang. Klangen, og buene som løfter alt oppover, er virkelig noe vi skal få med på denne konserten.

Dirigenten min

– Denne konserten arrangeres i forbindelse med Nordisk Korlederkonferanse i Trondheim 5.-7. oktober. Hva betyr dirigenten for dere?

Karen Johanna Kviseth, Cantus:– Tove Ramlo betyr veldig mye. Hun leder jo ikke bare koret musikalsk, men tenker også på at rundt konserten, hvordan alt skal syes sammen til et helhetlig resultat. Hun er rett og slett en lagspiller for koret. Hvem som står fremst, er ikke uten betydning. Vedkommende må ha gode lederegenskaper.

Maia Reppe, Schola Sanctae Sunnivae: – Dirigenten må alltid vite hva de skal gjøre foran oss. De må ha store mål med tanke på hva koret kan få til. Vi har en knalldyktig dirigent med masse ekspertise i Anne Kleivset. Samtidig tar hun seg tid hver og en av oss. Alle får vi gjort det vi vil og er gode på. En dirigent må også alltid holde seg oppdatert, både med tanke på ny kunnskap, nytt reportoar og hvilke arenaer hun skal vise frem koret på.

Astrid Brandtzæg, Nidarosdomen jentekor: – Anita Brevik er vår kormor. Hun er utrolig dyktig musikalsk og får det beste ut av hver enkelt sanger. Samtidig har vi alle et personlig forhold til henne. Anita ser hver enkelt person som den er og hjelper alle.

Maria Skagen, Nidarosdomen jentekor: – At hun gjør det, er særlig viktig nå i ungdomstida da mange sliter med ulike ting. Hun ser oss, og hjelper de som trenger det til å komme seg gjennom vanskelig ting.

Mennene

– Noen ord til mennene til slutt?

Karen Johanna Kviseth, Cantus: – Damesang ikke bare for damer!

Maia Reppe, Schola Sanctae Sunnivae: – Kommer dere, støtter dere samtidig opp om kvinner i kunsten.

Maria Skagen, Nidarosdomen jentekor: – At gutter på vår egen alder kommer og hører på, ville vært utrolig hyggelig! Dere vil få en stor og mektig opplevelse med ulike klanger fra ulike kor.

Anita Brevik: En konsert for alle som er glad i korsang

«Damer i Domen» var i flere år fast tradisjon på den internasjonale kvinnedagen 8. mars. I forbindelse med Nordisk Korlederkonferanse i Trondheim, ble det ifølge dirigent Anita Brevik i Nidarosdomen jentekor naturlig å hente frem konseptet. Hun lover en kreativ konsert der korene vil gli sømløst over i hverandre, i en stor sjangerbredde fra gregoriansk sang til norske folketoner. Med seg på laget har damene i Domen med seg Henning Sommero og Øyvind Smith.

Konserten starter kl. 21.00. Billetter kan kjøpes på nidarosdomen.no og i Besølssenteret.

Av: Karina Lein, kommunikasjons- og informasjonsmedarbeider.