Publisert 21. juni 2019

​Fra hjerte til hjerte – i Tyskland

– Vår ubeskjedne ambisjon er at våre konserter alltid skal skape magiske øyeblikk gjennom høy kvalitet og direkte kommunikasjon - fra hjerte til hjerte. Det gjelder også nå, når vi for første gang i vår 27-årige historie, turnerer i Tyskland, sier dirigent for Nidarosdomens jentekor, Anita Brevik.


Fra Trondheim til Tyskland: 41 sangere fra Nidarosdomens jentekor turnerer nå med sju konserter i Tyskland. Foto: Marthe Wannebo

– Vi har turnert i mange land, nært og fjernt, men utrolig nok aldri vært i Tyskland før, peker Brevik på.

Sammen med de 41 sangerne og de åtte øvrige voksne som er med på turen, ser Brevik frem til den ni dager lange sommerturneen. Lørdag 22. juni står koret på scenen i St. Aposteln i Köln. Videre går turen til Wiesbaden, Leipzig og Berlin. Foruten Brevik, er også pianist Maria Næss og styreleder Peter Andreas Kjeldsberg med til Tyskland.

– Underveis skal vi synge på mange og ulike arenaer. De vil på hver på sitt vis gi oss nye spennende utfordringer og opplevelser. Hvordan er rommet og akustikken? Og ikke minst – hvordan vil møtet med publikum bli på de ulike stedene, sier Brevik.


Gleder seg: Sangerne i jentekoret ser frem til turneen i Tyskland. Foto: Marthe Wannebo

Møte andre ungdommer

Naturligvis er det ifølge dirigenten knyttet ekstra stor forventning rundt det å få synge i den fantastiske Kølnerdomen og i Thomaskirche i Leipzig - der J.S. Bach hadde sitt virke som organist og komponist.

– Vi gleder oss også til å bli kjent med og synge sammen med Mädchenchor Wiesbaden og Jugendmusiziergruppe Michael Praetorius, Leipzig. Det gir alltid en ekstra dimensjon å få møte andre ungdommer, som på samme måte som oss har et pasjonert forhold til klassisk sang og musikk, sier Brevik.

Konsertprogrammet til turneen er satt sammen hovedsakelig med musikk av norske og noen tyske klassiske komponister – ispedd noen amerikanere.

– Jeg har også prøvd å veksle mellom a capella – sang uten akkompagnement av instrumenter - og bruk av orgel og/eller pianoakkompagnement, forteller hun.

Sommerturne: Dirigent Anita Brevik og pianist Maria Næss er på plass i Tyskland sammen med Nidarosdomens jentekor. Foto: Marthe Wannebo

Brevik har valgt å gi et større antall komposisjoner av Kim André Arnesen fra Trondheim plass i programmet. Han er en av Norges relativt unge komponister, men har allerede blitt en svært ettertraktet korkomponist både hjemme og ute.

– Nidarosdomens jentekor er et av de korene Kim har komponert mest for. Tidligere dette semesteret fremførte vi en helaftens konsertforestilling «Tuvayhun – beatitudes for a wounded world», viser Brevik til.

Bor hos familier

Foruten Arnesen fremfører jentekoret under Tysklands-turneen musikk av komponistene Egil Hovland og Knut Nysted.

– De har satt svært viktige spor etter seg både nasjonalt og internasjonalt som markante komponister både for kor spesielt og innen kirkemusikken generelt, understreker Brevik.


Omfattende program: Nidarosdomens jentekor har sju konserter på programmet i løpet av turneen i Tyskland. Foto: Marthe Wannebo

– Vi kan selvsagt ikke komme utenom noen av de store klassiske komponistene fra Tyskland i et turnéprogram som dette. Jeg har derfor tatt med noen vakre klassikere av Schubert, Mendelssohn og Brahms, legger hun til.

I forbindelse med turneen har jentekoret konsertsamarbeid med «Mädchenchor Wiesbaden og Jugendmuzisiergruppe MP.

– De innleder med et par stykker, og vi har også et par felles sanger til slutt i konserten. Ellers er programmet ved Nidarosdomens jentekor, forteller Brevik.

I Tyskland bor jentene privat hos familier av sangere fra henholdsvis jentekoret «Mädvhenchor am Kölner Dom» i Köln og hos familier av musikere i ungdomsorkesteret «Jugendmuzisiergruppe Michael Praetorius» i Leipzig.

Turneplan

Lørdag 22. juni kl. 20.00: Konsert St. Aposteln, Köln

Søndag 23. juni kl. 10.00: Høymesse Kölnerdomen, Köln. En gruppe sangere fra «Mädchenchor am Kölnerdom» medvirker

Mandag 24. juni kl. 19.00: Konsert sammen med Mãdchenchor Wiesbaden, St. Augustine’s of Canterbury, Wiesbaden

Onsdag 26. juni kl. 10.30: 20 minutters konsert ved Johan Sebastian Bachs grav, Thomaskirche, Leipzig

Onsdag 26. juni kl. 18.00: Universitetsvesper, Universitätskirche St. Pauli, Leipzig

Torsdag 27. juni kl. 19.00: Konsert sammen med «Jugendmuzisiergruppe Michael Praetorius», Evangelisch Reformierte Kirche zu Leipzig, Leipzig

29. juni kl. 20.00: Konsert Keiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, Berlin