Publisert 30. juni 2019

​Ingrid Alexandra og familien til sommergudstjeneste i øsende regn

Lauvtrærne gnistrer ekstra grønt, oppmuntret av livgivende dråper, idet prinsesse Ingrid Alexandra kommer gående sammen med sin familie inn til gudstjeneste i Nidarosdomen.

Prinsesse Ingrid Alexandra kom til Nidarosdomen sammen med sin mor kronprinsesse Mette-Marit, sin bror prins Sverre-Magnus og sin far kronprins Haakon Magnus. Foto: Ned Alley/NTB Scanpix

I øsende regnvær kommer familien smilende til katedralen. Ute venter preses Helga Byfuglien og domprost Ragnhild Jepsen. Gudstjenesten er forberedt på vanlig vis. Den skal være nær og varm.

Ingrid Alexandra konfirmeres til våren. Besøket i nasjonalhelligdommen er en naturlig det av forberedelsene. Derfor ønsker de å være til stede sammen som familie under høymessen denne søndagen.

Søke roen

«Sett deg ned. Søk roen i helligstedet. Gud er nær, midt blant oss», står det i agenden alle får utdelt sammen med salmeboka. Vi setter oss ned sammen med kronprinsfamilien. Regnet trommer lydløst på spiret til Nidarosdomen under denne sommergudstjenesten, siste søndag i juni.

Som alltid deltar et av Nidarosdomens kor. Denne dagen følger Trondheim Vokalensemble oss gjennom salmer og de ulike leddene i gudstjenesten.

Dagen før har Byfuglien og Jepsen vist familien rundt i Nidarosdomen, en kirke kongefamilien har et nært forhold til. Som 15-åringer flest som kommer inn i katedralen, blir også Norges kommende dronning imponert av bygget. Hun synes det er spennende å komme inn der, forteller Jepsen. Å være i rommet, oppleves fint.

Troen. Tvilen. Undringen

Nå sitter hun her sammen med far, mor og bror, et familiebesøk til Trondheim og Nidarosdomen. Stillheten fyller katedralen. Lyset ute kontrasterer mørket inne. Dåpslyset er tent. Langs veggene blafrer flere lys. Her inne er det dust mot sommerhimmelen ute. Domkantor Magne Draagen spiller. Musikken fra orgelet treffer oss, enkelte steder sterkere enn andre. Som om det leter etter noe i oss. Troen. Tvilen. Undringen.

Mange har kommet til Nidarosdomen denne dagen. Trondhjemmere, turister, pilegrimer, barn, unge, eldre – og kronprinsfamilien. Denne dagen, med det ivrige regnet og de intense grønnfargene, har vi søkte det samme rommet. Nidarosdomen, et rom for alle.

Side om side

Preses Helga Byfugliens sier at Gud har den samme kjærlighet for oss alle. Ordene visker ut det som i utgangspunket skiller oss. Sammen sitter vi side om side i katedralen. Lytter til de samme ordene. Mottar det samme budskapet. Synger de samme salmene. Får nattverd av de samme hendene. Dypper brødet i det samme begeret. Mens regnet trommer lydløst ned på katedralen.

Høymessen i Nidarosdomen handlet mye om barna, noe også preses Helga Byfuglien snakket om i sin preken. Kronprinsfamilien deltok med prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon Magnus. Foto: Ned Alley, NTB Scanpix.

Denne søndagen der kronprinsfamilien har valgt å komme til Nidarosdomen for å delta i gudstjeneste, handler budskapet om Jesus og barna. En av bibeltekstene er fra Evangeliet etter Markus, kanskje et av de som er mest kjent for mange av oss. Linjene blir lest ved dåp:

«De bar små barn til ham for at han skulle røre ved dem, men disiplene viste dem bort. Da Jesus så det, ble han sint og sa til dem: «La de små barna komme til meg, og hindre dem ikke! For Guds rike tilhører slike som dem. Sannelig, jeg sier dere: Den som ikke tar imot Guds rike slik som et lite barn, skal ikke komme inn i det.» Og han tok dem inn til seg, la hendene på dem og velsignet dem.

Barna viser vei

I sin preken snakker preses Helga Byfuglien videre om barna, og hvordan Gud ser på oss alle som barn; vi kan komme til Gud akkurat slik vi er. Overfor Gud trenger vi ikke å forstille oss, han ser oss akkurat slik som vi er. Han skiller ikke mellom oss. Om vi er rike eller fattige. Om vi er såkalt vellykket, eller om vi ikke opplever å være en del av det fungerende samfunnet. At vi i dåpen lar Gud se på oss med sitt blikk, og at Gud med konfirmasjonen bekrefter løftene som ble gitt konfirmanten i dåpen.

Hun forteller også om da sønnen som barn som klippet hull i den nye sofaen og om den lille jenta som kom til nattverd for andre gang under en gudstjeneste. Og om hvordan barna kan vise vei for oss voksne. Som da sønnen, etter at hun spurte hvordan hun kunne stole på ham når han klippet hull i sofaen, svarte at det kunne hun hvis hun trodde på tilgivelsen. Og som da den lille jenta, da Byfuglien lurte på hvorfor hun kom til nattverd to ganger, svarte at hun gjorde det for mammaen sin. Mammaen turte ikke gå frem.

Hver vår historie

Prekenen fremkaller smil og latter i Domen. Alle kan kjenne seg igjen i de små historiene fra hverdagen. Uansett hvem vi er. Hva vi er. Hva vi kan. Hva vi gjør. Vi sitter side om side. Med hver vår historie. Historien til den enslige mannen. Til det nyforelskede kjæresteparet. Til den eldre damen med rullator. Og til den 15-årige prinsessen.

Sammen går vi ut av Nidarosdomen. Regnet trommer fortsatt på spiret. Trærne gnistrer like grønt.

Ute gjør regnet lauvtrærne enda grønnere. De omkranser Domen, rammer den intenst inn. På denne trønderske sommerdagen er også prinsesse Ingrid Alexandra til stede i Nidarosdomen. Hun er sammen med sin far kronprins Haakon, mor kronprinsesse Mette-Marit og bror Sverre Magnus.

(Tekst: Karina Lein, kommunikasjons- og informasjonsmedarbeider, Nidaros domkirke og Vår Frue menighet)