Publisert 03. august 2019

– Jeg har blitt en bedre pappa for mine to døtre

​For fem år siden fikk Ruben Eiksund beinmargskreft. Sykdommen har ført ham nærmere sine to døtre. I musikkforedraget Shit Happens handler det om valg vi får her i livet. Og valg vi ikke får.

Tre menn om livet og om valgene vi får og de vi ikke får. Fra venstre Ronnie Mag Larsen, Ruben Eiksund og Niklas Arnesen. Foto: Privat

Lørdag 3.august kan du i Hospitalskirken høre hans tanker rundt sin egen livssituasjon i «Shit Happens». Han kommer ikke alene, men sammen med sine kollegaer fra Holtekilen folkehøgskole, Ronnie Mag Larsen og Niklas Arnesen.

I musikkforedraget forteller Eiksund og Larsen sin livshistorie. Underveis gir Arnesen publikum musikalske pusterom. Under ligger vissheten om at noen valg får vi her i livet. Andre får vi ikke.

Valgte barnet

Ronnie Mag Larsen forteller også sin historie. Han og Eiksund var på tur i London sammen da Ronnie fikk en telefon fra sin gravide ektefelle. Hun hadde fått vite at barnet de ventet, ville bli født med Downs syndrom. De stod overfor et valg om de skulle beholde barnet eller ikke. De måtte bestemme seg innen et døgn, og valgte at Ask skulle få komme til verden. Han er i dag 12 år gammel.

«Shit Happens» startet med at de ble spurt om å holde et innslag under et baptist-møte som ble holdt på skolen. Holtekilen folkehøgskole eies av Detnorske Baptistsamfunn. De bestemte seg for å fortelle sine historier, akkompagnert av Niklas Arnesen.

Tre menn om livet. Fra venstre Niklas Arnesen, Ruben Eiksund og Ronnie Mag Larsen. (Foto: Privat)

– For min del handler det om at jeg ikke har et valg. Beinmargskreften er ikke kurerbar. Jeg blir ikke frisk av den. Hva gjør man i en slik livssituasjon? Det er det jeg ønsker å belyse, sier Eiksund.

Han opplever det som nært, nakent og fint å gjøre det.

– Livet er slett ikke bare et glansbilde, sier Eiksund.

Treffer en tone i livet

Han opplever at det at de tre åpner seg om det vanskelige i livet, vekker til samtale blant de som hører på – at det treffer en tone i livet.

– Vi snakker om døden, det er sårt, men det er også mye livsglede, slett ikke blytungt, smiler Eiksund.

De har fremført musikkforedraget i flere kirker, samt utesteder.

Hospitalskirka er i ettermiddag rommet for musikkforedraget Shit Happens. (Foto: Karina Lein)

Etter den første forestillingen for to år siden, ble de oppfordret til å kommer flere steder med «Shit Happens». Hva har det gjort med ham?

– Å få være med å bidra til andre mennesker, er berikende. I foredraget forteller jeg blant annet om det å være pappa til to jenter, og det at jeg vet at jeg ikke kommer til å oppleve å få være bestefar til deres barn. Å fortelle om dette, koster litt, men det er verdt det. Å sette ord på det vanskelige, er også en del av livet, sier Eiksund.

– Samtidig er det jo ikke så vanlig at menn snakker om slike temaer. Vi har gjerne vanskeligere for det enn kvinner, legger han til.

Mer til stede

Etter å ha kjent på både sorg og sinne, har han forsonet seg med situasjonen sin.

– Nøkkelen er å få dagene så gode som mulig, sier Eiksund.

I løpet av disse årene siden han fikk vite at han var alvorlig syk, har han også reflektert en god del rundt begrepet tid; livets puls er der, bare litt roligere.

Troen på Gud betyr mye for ham. Det hjelper han gjennom det.

– Datteren min ber velsignelsen for meg hver kveld, forteller Eiksund.

Han er fascinert av hvordan store endringer i livet forvandler. At han ble kreftsyk, har for eksempel gjort noe med hvordan han tenker om det å ha en familie.

Tiden med familien betyr også mye glede. Fra venstre Leah (15), Ruben, Cristina og Noomi (12). Foto: Privat

– Jeg har blitt en bedre pappa. Med sykdommen er tiden blitt knappere. Jeg er mer til stede. Materielle ting blir ikke så viktig. Jeg har vært nødt til å snakke med dem om sykdommen og om døden. Jeg har kommet nærmere dem, forteller han.

– Livet er flott!

Eiksrud jobber i dag 50 prosent. Medisiner gjør at han føler seg ganske frisk. Han er opptatt av hva han får ut av livet til tross for dets utfordringer.

– Budskapet er at vi må gjøre det beste ut av situasjonen vi er i. Livet er flott. Sykdom og andre utfordringer rammer uavhengig om vi har vært snille eller rabagaster, smiler Eiksund.

Menneskeverdet er også sentralt i forestillingen, ikke minst belyst gjennom valget kameraten og kollegaen Ronnie Mag Larsen og hans ektefelle stod ovenfor for 12 år siden.

– Jeg husker godt da kona hans ringte. Vi var i London på en hamburgerrestaurant. Hun hadde fått vite at barnet de ventet, ville blir født med Downs. De måtte avgjøre ganske raskt om de ønsket å beholde det eller ikke. Sammen ble de enige om at dette skulle de klare, forteller Eiksund.

Forestillingen handler om valg vi får og valg vi ikke får.

– Shit happens, men vi gjør det beste ut av det. Innimellom ler vi skikkelige latterkuler og får puste ut litt med musikken, smiler Ruben Eiksund.

Shit Happens starter kl. 17.00.

Tekst: Karina Lein, informasjonsmedarbeider Nidaros Domkirke og Vår Frue kirke