Publisert 12. april 2019

Bypåske og Nidarosdomen, hyttekos og krim - ja takk, begge deler!

For mange av oss er påsken krim og påskegodt på hytta. Men det kan fint kombineres med konserter og gudstjenester i Nidarosdomen. Det mener i alle fall domkantor Karen Haugom Olsen og sokneprest Andreas Grandy-Teig.

Påskehøytid: Domkantor Karen Haugom Olsen og sokneprest Andreas Grandy-Teig ønsker alle som er hjemme i den stille uke og påsken hjertelig velkommen til Nidarosdomen.

– Faktisk kjenner jeg flere som reiser ned fra fjellet for å få med seg dette. Jeg har opplevd at korsangere har uttalt at det å være i Nidarosdomen i påska, er bedre enn krim og påskegodt! Så går det selvfølgelig an å kombinere det, smiler Haugom Olsen.

Annonse i Adresseavisen 13.04.19

Under påskenattsmessen kan du oppleve Nidarosdomen i stummende mørke. Så tennes en liten flamme.

– Påskenattsmessen er vel en av de flotteste gudstjenestene i Nidarosdomen, sier domkantor Karen Haugom Olsen. Hun og sokneprest Andreas Grandy-Teig er sammen med mange andre ansatte i Nidarosdomen på jobb gjennom påskehøytiden.

– En rød tråd, eller kanskje jeg heller skal si en svart - siden det er sorgen det handler om - går gjennom den stille uke og påskehøytiden. Gjennom det som skjer i kirken denne uken, virkeliggjøres dramaet – vi lever oss in i det, sier Grandy-Teig.

– Påskeevangeliet er en fortelling folk kan komme og ta del i?

– Ja, absolutt. Kanskje kan den berøre sider av livet man ikke visste man var berørt av.

Åtte profesjonelle sangere

Deltar under hele påskehøytiden: Trondheim Vokalensemble blir å høre gjennom påskehøytiden i Nidarosdomen. Foto: Sven Erik Knoff

Langfredag, påskeaften og første påskedag er han liturg under gudstjenestene. Det er også domkantor Karen Haugom Olsen. Hun dirigerer Trondheim vokalensemble som deltar under alle gudstjenestene. Koret er tilnyttet Nidarosdomen og Vår Frue menighet og Trondheim Symfoni & Opera. Det består av åtte profesjonelle sangere. De presenterer korkunst på høyeste profesjonelle nivå, regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Haugom Olsen mener påskehøytiden er helt spesiell.

– Sammenlignet med julen, da mange går i kirken, er påsken spesiell ved at den formidler en historie med en veldig stor utvikling. Få gjerne med deg alle gudstjenestene. Det kan høres mye ut, men det gir veldig stor mening å få med seg alt fra palmesøndag, gjennom skjærtorsdag, langfredag og påskenatt med oppstandelse. Å få med seg hele historien, er veldig fint, opplever hun.

– Jo mer man er i berøring med fortellingen, jo mer skjønner man av den, legger Grandy-Teig til.

Han viser til at fortellingen rører i dype eksistensielle spørsmål.

– Palmesøndag er forventning og glede, lys og gode løfter; her kommer han som skal endre verden. Med skjærtorsdag oppstår spennet mellom Jesus sin frykt og bønn til fellesskap - som ender i tjeneste med fotvasking - til svik, hvor en av vennene sviker alle. Døgnet rommer både fellesskap og brutt fellesskap. Langfredag er vi så djupt inne i mørket at vi ikke om det er det rom for håp; verdens lidelse, hvor skal vi være? Skal vi allerede være på vei ut av lidelsen og tenke på en fortelling om håp, eller skal vi lide med Jesus, alle mennesker i hele verden.

På jobb: Domkantor Karen Haugom Olsen og sokneprest Andreas Grandy-Teig ser frem til å dele påskehøytiden med alle som finner veien til Nidarosdomen.

Langfredagens mørke

– En av de sterkeste symbolikkene vi tar i bruk, at vi slukker Kristus-lyset på langfredag. Lyset som alltid brenner, brenner ikke den dagen, viser Haugom Olsen til.

Langfredagskonserten kl. 18.00 er inspirert av Håkon Blekens «Korsveien», de 14 «stasjonene» som symboliserer Jesus lidelseshistorie. Den henger vanligvis i Nidarosdomen, men akkurat nå er den stilt ut ved Trondheim Kunstmuseum.

­– Da blir det langfredagsmusikk med både fransk og norsk musikk - og ikke minst orgelimprovisasjoner. Vi skal ned i langfredagens mørke, men også musikk som formidler håp. Petra Bjørkhaug spiller orgel og Trondheim Vokalensemble synger. Det blir flott, lover Haugom Olsen.

– Da har Jesus gått inn i dødsriket. Når du har vært med på bevegelsen derfra og inn i påskenatta, blir du berørt når menigheten går ut på Vestfrontplassen, synger og roper at Kristus er oppstanden, sier Grandy-Teig.

Velkommen: Det er vår i Domkirkegården! Domkantor Karen Haugom Olsen og sokneprest Andreas Grandy-Teig ser frem til å feire påskehøytiden.

– Påskeevangeliet er med andre ord høyaktuelt, også for oss i dag?

– Ja, både når det gjelder spørsmål om urettferdigheten i verden og hvorfor mennesker må lide. Langfredag er lidelse – en fortelling som er kjemperå, kjempevond. Så er spørsmålet hva det kristne svaret er på det. Jo, oppstandelsen, gleden og blomstene som springer ut om våren. I påskenatta går man over fra frykt og forventning til lyset som tennes. Det er en så sterk forvandling. Samtidig er dette det vanskeligste å tro på. Påskenatta slutter jo med at de rømte i frykt etter at de hører at Jesus er stått opp. Det er utfordringen vår; gleder vi oss over at Jesus har stått opp, eller skjønner vi så lite at vi ikke greier å forholde oss til det.

Alle får et stearinlys

– Påskenattsmessa er en av de flotteste gudstjenestene i året, synes jeg. Det er den eneste gangen i året at du kan oppleve Nidarosdomen i stummende mørke. Så tennes Kristus-lyset i kirka. Alle som kommer får utdelt stearinlys, og de får lys fra Kristus-lyset til å tenne sine lys. Så sitter vi sammen i mørke, med tente stearinlys. Ikke før teksten om oppstandelsen kommer, slår vi på lyset i kirken, sier Haugom Olsen.

– Ja, håpet er tent i oss. Vi må holde det brennende i verden. Etter en stund kan vi reise oss og rope det ut. Det er utrolig sterkt å se dette lyset som kommer mot deg på en måte. Det er en uvanlig gudstjeneste, den berører underet. En av de mest sanselige gudstjenestene i året, mener Grandy-Teig.

Av: Karina Lein, kommunikasjons- og informasjonsmedarbeider i Nidaros domkirke og Vår Frue kirke.


Gudstjenester og konserter i den stille uke og i påskehøytiden

Lørdag 13. april

13:30 – Orgelmeditasjon. Domkantor Petra Bjørkhaug, sokneprest Torstein Amundsen.

Søndag 14. april - Palmesøndag

11:00 – Bach-kantate i høymessen. Sokneprest Torstein Amundsen, Nidarosdomens oratoriekor, domkantorene Karen Haugom Olsen og Petra Bjørkhaug.

14.00 – Søndagsmesse Hospitalskirken. Sokneprest Torstein Amundsen, kantor Bjørn Vevang, diakoniarbeider Maria Kristine Brækken.

18:00 – Kveldsmesse. Sokneprest Torstein Amundsen, domkantor Petra Bjørkhaug.

Torsdag 18. april - Skjærtorsdag

11:00 – Høymesse. Domprost Ragnhild Jepsen, Trondheim Vokalensemble, domkantor Petra Bjørkhaug.

Fredag 19. april -Langfredag

11:00 – Pasjonsgudstjeneste. Sokneprest Andreas Hilmo Grandy-Teig, Trondheim Vokalensemble, domkantor Karen Haugom Olsen.

14:00 – Korsvandringsmeditasjon. Domkantor Petra Bjørkhaug.

18:00 - «Korsveien» - Langfredagskonsert. Trondheim Vokalensemble, domkantorene Karen Haugom Olsen og Petra Bjørkhaug. Gratis adgang.

Lørdag 20. april - Påskeaften

13:30 – Orgelmeditasjon. Domkantor Magne H. Draagen, sokneprest Andreas Hilmo Grandy-Teig.

23:00 – Påskenattmesse. Sokneprest Andreas Hilmo Grandy-Teig, domkantorene Karen Haugom Olsen og Magne H. Draagen, Trondheim Vokalensemble, sangere fra Nidaros domkor og Nidarosdomens oratoriekor.

Søndag 21. april - Første påskedag

11:00 Høytidsmesse. Preses Helga Haugland Byfuglien, domprost Ragnhild Jepsen, sokneprestene Andreas Hilmo Grandy-Teig og Torstein Amundsen, domkantorene Karen Haugom Olsen og Magne H. Draagen, Trondheim Vokalensemble, sangere fra Nidaros domkor og Nidarosdomens oratoriekor, Kristin Hetland & Geir Morten Øyen, trompet, Elisabeth Fossan & Christian Aftret Eriksen, trombone.

Mandag 22. april - Andre påskedag

11:00 Familiegudstjeneste m/dåp. Pilegrimsprest Einar Vegge, domkantor Magne H. Draagen, korgruppe fra Nidarosdomens jentekor. Menigheten oppfordres til å ta med blomster for å pynte korset.