Publisert 29. oktober 2019

Velkommen til Orgelfest 2019!

Mektige opplevelser, nyskapende orgelkonserter, festivalhøymesse og storslagne korverker! Vi ønsker publikum velkommen til fire dager med Orgelfest - fra 31. oktober til 3. november.

Orgelfest 2019 er den fjerde i rekken av orgelfestivaler i Trondheim under dette navnet. Festivalen er en videreutvikling av tidligere orgelfestivaler i Nidarosdomen med mest fokus på barokkmusikk, etter at Wagnerorgelet stod ferdig restaurert i 1995. Årets Orgelfest er noe kortere og mer konsentrert enn tidligere festivaler, og byr på et rikholdig program med mange spennende konserter og dyktige utøvere.

Les også: Feirer fem år med nye Steinmeyerorgelet

Bredt spekter

«Orgelfest» fikk sitt navn fordi vi ønsker å presentere orgelet som et instrument der man kan formidle et bredt spekter av musikalske uttrykk. På de historiske instrumentene i Nidarosdomen og Vår Frue er det mulig å formidle musikk fra den tidlige orgelmusikken til det helt moderne og eksperimentelle språket. Sauerorgelet i Vår Frue kirke, Wagnerorgelet og Steinmeyerorgelet i Nidarosdomen, samt det nyrestaurerte Claus Jensenorgelet i Ilen kirke gjør at Trondheim har en framtredende posisjon som orgelby, ikke bare i Norge men også internasjonalt.

Barn og unge

På grunn av de historiske orglene i Trondheim er byen innlemmet i det europeiske nettverket ECHO (European Cities of Historical Organs). Formålet med nettverket er å formidle den arven disse instrumentene representerer, samt å formidle orgelkultur i form av konserter, CD-utgivelser, og litteratur for øvrig. Et viktig anliggende er også å legge til rette for at barn og unge organister blir kjent med de historiske orglene, og etter konkurranse i en av medlemsbyene utnevner nettverket hvert år en ung «ECHO organist of the year».

Årets unge ECHO-organist, nederlenderen Aadrian Hoek kommer til Orgelfest.

Orgelets «Grand old man»

Ved orgelmeditasjonen i Nidarosdomen lørdag 2. november får publikum gleden av å høre årets unge ECHO-organist, som i år er nederlenderen Aadrian Hoek. Senere samme dag får vi også gjenvisitt av orgelets «Grand old man» Christoffer Herrick - mannen bak den kjente plateserien «Organ fireworks». Skjønt «gammel» er neppe det første som faller deg inn når du hører Herricks livlige spill og ser 78-åringen svinge seg på orgelkrakken!

Orgelets «Grand old man» Christoffer Herrick kommer til Orgelfest. (Foto: Nathanael Gautschi)

Samspill med solister og storband

«Orgelfest» har som et av sine formål å formidle orgelmusikk fra ulike epoker og i både tradisjonelle og uventede konstellasjoner, til et bredt spekter av målgrupper. Dette året presenterer vi orgelet i samspill med solister, storband og orkester, samt at orgelet vil fungere som orkester i musikk som opprinnelig er skrevet for orkester.

I tillegg vil søndagen romme både en høymesse med «Missa Salve Regina» av Yves Castagnet, - en av organistene ved Paris velkjente landemerke og nå brannherjede katedral Notre Dame, samt avslutningskonsert med Mozarts store verk; Messe i c-moll.

Les også: – Spør elevene om Petra kan spille Rosenborg-sangen på Steinmeyerorgelet, gjør hun det

Orgelet spiller uten organist

I samarbeid med NTNU - Institutt for musikk, presenterer vi i år også et spennende forsøksprosjekt, der Øyvind Brandtsegg, professor i musikkteknologi, viser noen av de teknologiske mulighetene ved Steinmeyerorgelet. Gjennom bruk av avansert datateknologi vil publikum kunne oppleve at «orgelet spiller» uten at det sitter en organist på orgelkrakken!

Vi ønsker publikum velkommen til fire dager med mektige opplevelser, nyskapende orgelkonserter, festivalhøymesse og storslagne korverker!

Domkantorene Magne Draagen, Karen Haugom Olsen, Petra Bjørkhaug

Domkantorene Karen Haugom Olsen (f.v), Magne H. Draagen og Petra Bjørkhaug ønsker velkommen til Orgelfest 2019.

Program: http://www.orgelfest.no/