Publisert 28. juli 2020

Arkitekten bak gjenoppbyggingen av Erkebispegården er død

Arkitekt Nils Henrik Eggen var med på å prege området rundt Nidarosdomen både gjennom gjenoppbyggingen av Erkebispegården og Besøkssenteret ved Nidarosdomen. Eggen døde 19. juli, nær 89 år gammel.

Arkitekt Nils Henrik Eggen har tegnet et stort antall norske bygg. Som arkitekt gjennom 50 år har han vært med på å bygge landet. Mest kjent er han for gjenoppbyggingen av Erkebispegården og for Besøkssenteret ved Nidarosdomen. Å tegne en ny, moderne bygning rett ved siden av nasjonalhelligdommen uten å få kjeft fra alle som mener at alt helst skal være som før, hører med til sjeldenhetene.

- Vi var forberedt på motstand og regnet med hard kritikk. Men stort sett har vi bare fått ros, uttalte Eggen i et intervju med Adresseavisen i 2008 om arbeidet på en av landets viktigste tomter. - Besøkssenteret ligger tett inntil nasjonalhelligdommen, og det var en stor utfordring å skape en bygning av vår egen tid som står i et harmonisk samspill med kirka. Les intervjuet i sin helhet her.

Nils Henrik Eggen og hans kontor, Eggen Arkitekter, har stått for det aller meste av nyere tiltak i Erkebispegården, som utstillingsarealene og vestibyleområdet i Lavetthuset, Riksregalieutstillingen og oppbyggingen av utstillingen i museet. Eggen Arkitekter har i tillegg tegnet vindfangene på vestfrontinngangene i Nidarosdomen og ny adkomst til kjeller i forbindelse med restaureringen av Steinmeyerorglet.

Eggen og kontoret hans har i stor grad fått prege noen av de viktigste historiske anleggene i Norge, men på en selvfølgelig og stillferdig måte. Han var spesielt følsom for at arkitekturen ikke skulle virke provoserende eller forstyrrende på den helhetlige situasjonen som den var med å skape. Derfor brukte han og kontoret tid på å analysere situasjonene for å komme fram til løsninger som fylte kravene han satte. Løsningene og uttrykket lå ikke alltid i dagen selv om resultatene kan se selvfølgelige ut.

Nils Henrik fulgte med i alt som ble skapt og prosjektert på arkitektkontoret fram til det aller siste. Eggen døde 19. juli, nær 89 år gammel. Bisettelse og minnestund 4. august. Les Adresseavisens minneord.