Publisert 21. desember 2020

– En vitaminpille i mørketiden

Utenfor Vår Frue kirke har advent vært fylt med varme fra bål, kaffe, musikk og dikt. - En vitaminpille, sier Knut Størdal i Kirkens bymisjon. Den gode atmosfæren fortsetter inn i julen.

Knut Størdal spiller utenfor Vår Frue kirke i adventstiden.

– På denne tiden av året kan en ekstra vitaminpille med musikk, eller et dikt gjøre ekstra godt, sier Knut Størdal, musiker- og kulturansvarlig i Kirkens bymisjon.

Han er glad for at de takket være penger fra Trondheim kommune fikk fylt adventskalenderen med gode opplevelser. Siste luke i kalenderen åpnes julaften. Da blir det i tillegg til tre gudstjenester inne i kirka.

Planen var at det også skulle holdes utegudstjeneste med juleevangeliet og julesanger - med gang rundt julegrana på Torvet der alle skulle ha et skjerf mellom seg for å holde avstanden. Grunnet smittesituasjonen ble dette avlyst tirsdag 22. desember.

Vår Frue kirke sokner som en av to kirker til Nidaros domkirke og Vår Frue menighet. Kirkens bymisjon driver på oppdrag fra menigheten Vår Frue – åpen kirke.

Frivillige hjelpere

Da nidarosdomen.no besøker adventskalenderen en av de siste dagene før jul, har folk tatt med seg kaffekoppen bort til bålpanna. Lufta er skarp, vedvarmen er god å kjenne på. To frivillige hjelpere spør smilende om påfyll på kaffen. Etter hvert kommer flere frivillige hjelpere ut på plassen med varm suppe. Snart åpnes en ny luke i adventskalenderen, denne dagen med dikt akkompagnert med musikk.

– Vi fikk 50.000 kroner av Trondheim kommune, det ga oss mulighet til å gi noe mer enn mat. Med pengene fikk vi skapt en «bålpannekultur», forteller Størdal.

– Vi håper å kunne fortsette med Vår Frue - åpen kirke også utendørs i 2021, sier Knut Størdal.

Som følge av koronapandemien ble også Vår Frue kirke stengt i mars. Nå har de åpent for en halv time med hverdagsbønn – et pusterom for stillhet, ettertanke og musikk.

Hverdagsbønn - et pusterom

Hverdagsbønnen holdes året rundt. Den ledes av folk både fra bymisjonen og prester og diakoner fra Nidaros domkirke og Vår frue menighet. Felles er en enkel liturgi. Musikk rammer inn hverdagsbønnen.

– Her har vi nå lov til å slippe inn 50 mennesker per gang. Alle må selvsagt ha munnbind, sier Størdal.

– Hvordan har koronatiden vært for de som er glade i og besøker Vår Frue?

– Da alt stengte, merket vi at det var et stort behov for et tilbud. For mange av de som besøker Vår Frue kirke betydde nedstengingen av samfunnet og lukket kirkedør mer ensomhet og utrygghet. Vi snakket med smittevernoverlegen i Trondheim kommune om det var greit at vi flyttet virksomheten ut, og det var det heldigvis, forteller Størdal.

Ved minnestedet for de som døde så altfor tidlig i rusbruk, brenner lysene.

Han mener at vi også i pandemitiden må minne oss selv på at helse ikke bare er den fysiske, men også den psykiske.

– Ensomhet er uansett ikke bra. Sliter du med andre problemer i tillegg, blir det ekstra belastende. Da kan det være fint å komme hit utenfor Vår Frue kirke og treffe andre, peker han på.

– Advent kalles jo gjerne forventningens tid. Hvordan klinger det med tanke på de som sliter og som søker mot Vår Frue kirke?

– For mange kan det være vanskelig å oppfylle alle forventningene samfunnet vårt forteller oss at vi skal ha til julen. De har kanskje dårlige opplevelser knyttet til julen. Den blir bare en forsterkning av det vonde. Derfor er det viktig for oss å by på et sted de kan treffes, oppleve jula på en annen måte enn «familiejula», sier Størdal.

I verdensklasse

Kjente musikere og skuespillere har stilt opp i adventskalenderen.

– Med noen penger i potten har det selvsagt også vært lettere å spørre dem, understreker Størdal.

En av de som har bidratt til adventskalenderen, er den verdenskjente tubaisten Øystein Baadsvik.

– Kultur i verdensklasse altså, smiler Størdal.

Han opplever at adventskalenderen har blitt veldig godt tatt imot.

– Den har også virket som en «humørpille». Her skjer det noe fint. Samtidig har den bidratt til en opplevelse av felleskap, både for de som kommer hit hver dag og de som passerer forbi. Jeg opplever at dette har vært kjærkomment i tiden vi er inne i, sier Størdal.

– Alle de 50 som skal inn i Vår Frue kirke på Hverdagsbønn og gudstjenester i julen må ha på munnbind, opplyser Knut Størdal.

De siste årene har Vår Frue kirke invitert til julegjestebud med dekket langbord til opptil 300 mennesker inne i kirka.

Tre halvtimes gudstjenester

Julaften blir det tre gudstjenester (forhåndspåmelding) kl. 13.00, 14.00 og 15.00 inne i Vår Frue kirke julaften – med biskop Herborg Finnset, gateprest Kamille Nygård og Knut Størdal som kantor. Her er det plass til 50 personer per gudstjeneste.

Adventskalenderen varer til og med julaften. Størdal har opplevd førjulstiden utenfor Vår Frue som veldig fin.

– Folk setter pris på å få høre levende musikk. Strømmekonserter er bra det, men det å være i et rom, her i «byrommet» sammen med andre, der er det noe som en strømmekonsert ikke kan gi. Mange har gitt uttrykk for det, også de som tilfeldigvis går forbi, sier Størdal.

Ønsker å fortsette etter jul

Nå håper han å kunne fortsette fine stunder utenfor Vår Frue kirke, også i 2021. Han tror det betyr mye for mange.

– En dame som bor like i nærheten her, kom ned. Hun fortalte at hun hadde tenkt å legge seg til å sove. Så hørte hun musikken fra Vår Frue, kledde på seg og kom ut hit i stedet, smiler Knut Størdal.

Slike opplevelser ønsker han gjerne flere av i det nye året vi går inn i.

Av Karina Lein, kommunikasjons- og informasjonsmedarbeider, Nidaros domkirke og Vår Frue menighet