Publisert 27. januar 2020

Grammy-pris til «Lux»: – Han sprer «magisk støv»

Lydtekniker Morten Lindberg er hedret med en Grammy for platen Lux han produserte for Nidarosdomens jentekor og Trondheimsolistene i 2018. – Han sprer «magisk støv» over jentene under en innspilling, sier dirigent Anita Brevik.


Utmerkelsen deles ut for fremragende prestasjoner innen musikk. Lindberg fikk prisen i kategorien «Best immersive audio album», sent søndag kveld 26. januar. Kategorien hedrer den beste sorround-lyden. Sorround-lyd betegner tekonologier som er utviklet for å utvide lydgjengivelse ved avspilling av forskjellige lydmedia fra en dimensjon til to eller flere dimensjoner.

Til minne om Utøya

Lux ble spilt inn i Nidarosdomen i forbindelse med Nidarosdomens jentekors 25-årsjubileum i 2018. Repertoaret er fra Andrew Smiths dødsmesse Requiem - en bestilling han fikk fra Nidarosdomens jentekor i 2011. Verket ble skrevet til minne om alle de ungdommene som mistet livet under terrorhandlingen på Utøya. Flere av sangere i jentekoret den gangen fikk oppleve at de måtte følge en av sine venner til graven disse tunge julidagene i 2011.

Trondheims-komponisten Ståle Kleibergs «Hymn to love» og «The light» rammer inn Requiem. Tekstene han har satt musikk til, fungerer ifølge dirigent Anita Brevik som et slags ekko Requiem, og bringer inn viktige dimensjoner som tro, håp, kjærlighet - og lys når alt kjennes som mørkest.

Les mer om koret her: Nidarosdomens jentekor

Lydtekniker Morten Lindberg er hedret med Grammy-pris. Prisutdelingen betraktes gjerne som en parallell til Oscar-utdelingen i film. (Foto: Dag Thorenfeldt)

Prisvinner Morten Lindberg, lydtekniker og musikkprodusent, startet Lindberg Lyd i 1992 og musikkmerket 2L sammen med Wolfgang Plagge og Jørn Simestad i 2001. Han er flere ganger tidligere nominert til den amerikanske Grammy-prisen. Han ble nominert i klassen årets produsent under Spellemannsprisen i 2015 og 2016. Han fikk FONOs Bjellesauprisen for 2018.

Dirigent Anita Brevik i Nidarosdomens jentekor gleder seg til nye samarbeidsprosjekter med Grammy-vinner Morten Lindberg. (Foto: Marthe Vannebo)

– I dag har det kokt i alle kanaler. At det var vår CD, som endelig skulle gi Morten Lindberg en Grammy, er kjempestas, smiler dirigent for Nidarosdomens jentekor, Anita Brevik.

Lindberg er tidligere nominert til Grammy 28 ganger, uten å gå helt til topps.

Det er ingen hemmelighet at Lindberg er svært begeistret for Nidarosdomen.

– Han er en «trollmann», så utrolig dyktig med lyden i rommet. Han fanger lyden, bruker flere høyder. Blant annet fanger han lyden fra orgelet høyt oppe i høyden, noe som er krevende i et så stort og mangedimensjonalt rom som Nidarosdomen, sier Brevik.

En helt spesiell atmosfære

Innspillingen av «Lux» var ifølge Brevik omgitt av en helt spesiell atmosfære. Nidarosdomens jentekor består av unge jenter, og med på innspillingen var strykere fra Trondheimssolistene, Nidarosdomens domkantor Petra Bjørkhaug på orgel og saksofonist Trygve Seim.

– Alt Seim gjorde der og da improviserte han. Dette i kombinasjon med de andre jentene, strykerne og Petra i dette helt spesielle rommet, ble noe helt spesielt, forteller Brevik.

Fra kontrollrommet i krypten i Nidarosdomen lyttet og justerte Grammy-vinneren Lindberg lydbildet.

– I og med at han er musiker i tillegg til lydmann, er han veldig god på å oppfange detaljert hva som bør justeres til det bedre, viser Brevik til.

I tillegg strør han ifølge henne «magisk støv» for å motivere når de for eksempel må gjøre et opptak for sekstende gang.

– Hans positivitet er utrolig viktig, ikke minst for de unge jentene Nidarosdomens jentekor består av, sier Brevik.

– Har åpnet veier for oss

Hun vet at Lindberg har tatt med seg sin begeistring for Nidarosdomen ut i verden.

– Han har brukt både vår forrige CD «Magnificat» og «Lux» som hyppige eksempler på lydmesser verden over. Det er gull verdt både for oss og Trondheimssolistene. Han er så anerkjent at hele kor- og lydverden vet at vi finnes. Lindberg har åpnet veier for oss. Jeg ser at når nå Grammy-prisen deles på sosiale medier, kommenteres det både nasjonalt og internasjonalt. Og det er jo også den største musikkprisen i verden, peker Brevik på. .

Nidarosdomens jentekor mottok Trondheim kommunes kulturpris i 2010, og ble i januar 2018 hedret med Liv Ullmann-prisen. Innspillingen av «Magnificat» ble nominert til en amerikansk Grammy for Best Surround Sound Album. Deres siste album «Lux» er korets femte egne CD-utgivelse.

Trondheimssolistene har vunnet tre Spellemannspriser. De er også nominert til Grammy-pris flere ganger.