Publisert 30. april 2020

Katedralen åpner for stillhet og bønn

- Lengselen etter å komme inn i kirkerommet er stort hos mange. Vi er glad for å kunne åpne for bønn og stillhet nå i koronatiden, sier sokneprest Andreas Grandy-Teig.

Fra og med fredag 1. mai vil Nidarosdomen være åpen for bønn og stillhet i Kapittelhuset hver tirsdag og fredag 12.00-16.00. I hovedkirken vil det være åpent hver søndag 12.30-16.00. I Kapittelhuset vil fem og fem kunne være inne samtidig med anbefalt avstand på to meter fra hverandre. I Hovedkirka vil det kunne være 25 inne samtidig, også her med den anbefalte avstanden på to meter fra hverandre.

Andreas Grandy-Teig (bildet) viser til at vi nå etter en lang periode med stengt kirke og et samfunn med store begrensninger, nå opplever en langsom og forsiktig åpning. I denne perioden ønsker menigheten å åpne kirkerommet for stillhet og bønn. - I denne tiden har vi formidlet mye gjennom digitale medier, men nå ønsker vi også å tilby muligheten for å komme inn i kirkerommet, sier Grandy-Teig.

Han merker en stor lengsel blant folk etter å få komme inn i kirkerommet. Han er glad for at menigheten nå kan komme denne lengselen i møte. - I og med at vi har et stort kirkerom, kan vi åpne opp enda litt mer, viser Grandy-Teig til.

Han understreker at de selvsagt forholder seg til de gjeldende smittevernregler. Det vil være tilgjengelig hånddesinfeksjon, stengte toaletter og kontaktflater vil bli hyppig renset.

Ansikt til ansikt

- Hva betyr det for deg som prest å nå åpne katedralen for folk?

- En av kjerneoppgavene for kirken er jo å åpne opp for at folk kan komme til kirken med sitt liv. Kirken skal være et gjestfritt sted. Å få komme inn i det hellige rommet betyr mye for mange. For meg som prest gleder jeg meg å møte folk ansikt til ansikt, om de kommer inn for å be, bare kjenne på stillheten, eller snakke med en prest.

- Hva kan folk snakke med presten om?

- Nei, det er helt opp til hver enkelt, og helt åpent Vi kan snakke om Gud, men trenger ikke gjøre det. Først og fremst er presten et medmenneske. Vi er godt trent i å lytte til mennesker, og dele deres glede, bekymringer og sorg. Ønsker de det, ber vi gjerne for dem.

Grandy-Teig tror mange i denne tiden sitter mye alene, og at de som fra før hadde lite kontakt med andre, sliter enda mer nå i koronatiden.

- Her vil det være noen som kan møte dem, og snakke med dem - og det uten at du skal være nødt til å tro på verken det ene eller det andre. Vi ønsker at folk skal føle seg sett når de kommer til kirken. Samtidig kan et besøk i kirkerommet åpne for en annen dimensjon, møtet med Gud, sier han.

- Vi vet at lengselen etter stillhet, bønn og møte andre mennesker er spesielt sterkt i den tiden vi er inne i, sier Andreas Grandy-Teig.

Kirkeverter vil være til stede utenfor kirken og passe på at det ikke er for mange inne i kirken samtidig. Må du eventuelt vente, anbefaler vi en tur i domkirkeparken. Her er marken dekket av et blått teppe med klokkeblomster, og knoppene er på full fart ut på trærne. Vårlig og vakkert.