Publisert 27. mai 2020

Kopplammet «Korona» fikk være med matfar til Nidarosdomen

«Korona» bor på øya Stora, men i sommer har hun fått være med matfar Sverre Utseth på daglige spaserturer til Vestfrontplassen.

Der har hun i noen øyeblikk fått like mye oppmerksomhet som skulpturene på katedralen. Det er ikke hver dag at et lite lam er en del av de besøkende. til nasjonalhelligdommen.

Lekende lett kommer hun dansende inn domkirkeparken. Når matfar setter seg ned på muren ved Besøkssenteret, er hun heller ikke sen om å sprette opp og legge seg tett inntil ham.

– Vi bor på Bakklandet og rusler mye over elva og hit. Nidarosdomen er nærmest «en del av huset vårt», så nært som den ligger. «Korona» finner mye god mat i gresset i domkirkeparken. Hun prøvesmaker også litt på blomstene, smiler matfar.

Må få melk

Til vanlig bor «Korona» på Stora sammen med det som egentlig er flokken sin. Der har ekteparet Synnøve og Sverre Utseth et småbruk hvor de er svært ofte. Her har de en flokk med sau av typen «gammelnorsk utgangersau», som også «Korona» tilhører. Denne sauetypen var den opprinnelige her i Norge, og har været i landet i over 3000 år.

På øya er det ingen fastboende. Har ekteparet Utseth et nødvendig ærend i byen, må de ta med seg «Korona» til huset og hagen på Bakklandet. Vanligvis greier sauene seg selv på øya, men for at de skal få gitt «Korona» melk, må hun bli med dem inn til Trondheim når de har nødvendige ærend der.

Favorittrusletur

Når «Korona» ble med på bytur, var det naturlig å la henne være med på favorittrusleturen til Nidarosdomen.

Overgangen fra salt sjø og grønt gress ute i havgapet til domkirkeparken, asfalterte gater og grusveier i Trondheim, ser ikke ut til å anfekte «Korona». Der matfar er, er det tydeligvis uansett godt å være.

Navnet kom «rekende på ei fjøl», forteller Sverre Utseth, det ble «Korona»!

For fem uker siden kom «Korona» til verden. Hun var så uheldig å miste den jevngamle søsteren sin. Da fikk hun av en eller annen grunn ikke mer melk av moren sin, forteller Utseth. For at «Korona» skulle overleve, måtte de gi henne melk fra flaske.

Nå gjenstår det vel en uke til av matingen. Da skal magen være så godt utviklet at hun spiser gress på egen hånd.

– Se nå tygger hun på noe grønt hun har funnet her, det er tegn på at det begynner å fungere, smiler Utseth.

– Tror at hun er en del av vår flokk

Når kopplammet får melk av mennesker, blir det veldig avhengig av dem, forteller han.

Er det vanlig at de er så tamme?

– Et kopplam blir sånn når det får mat av mennesker. Det gir seg helt over og tror at de er en del av vår flokk og ikke av saueflokken. Men, til vanlig er de veldig forsiktige og skvetter unna når det kommer folk i nærheten av dem. De er veldig rask til å springe. Du har ikke sjanse til å ta dem igjen hvis de først legger av gårde, har Utseth erfart.

Navnet «Korona» er jo litt trist da, men hun er en veldig positiv sau, altså, understreker matfar Sverre Utseth.

Hvilende på murbenken på Vestfrontplassen ser det ikke ut til at noe kan få «Korona» ut av fatning. Hun lener seg godt inntil matfar og dupper med øynene. Litt nysgjerrig er hun også på telefonen som tar lydopptak av matfar. Forbipasserende stopper opp og beundrer den lille svarthvite skjønnheten.

– «Korona» kan reagere på bråe, ubehagelige lyder. Kommer det for eksempel pustende og pesende joggere fordi, kan hun bli skremt, forteller Utseth.

Derfor passer han på at hun hele tiden ser ham. Da forholder hun seg rolig - uansett.

– Hvilke følelser setter «Korona» i sving hos deg?

– Du blir jo litt frelst av å ha et lite ubehjelpelig dyr ved din side. Du må ta deg selv i nakken og holde avstand. Blir hun for tett knyttet til oss, blir det vanskeligere for henne å finne tilbake til flokken sin. Målet er at hun skal tilbake til de andre sauene, og leve ute på øya i vinter. Da trenger hun å ha de fleste av sine instinkter i orden. De er mye bedre enn mine! Jeg er egentlig en dårlig rollefigur for henne, bare en melkegiver, smiler Utseth.

En svipptur til Torget

Med mye mindre folk i gatene, har det også vært roligere og mer egnede forhold for «Korona» i Trondheim sentrum. Foruten Nidarosdomen har det også derfor blitt noen svippturer innom Torget, foruten i nabolaget på Bakklandet.

– Båndene mellom meg og «Korona» skal helst ikke bli for sterke. Hun skal jo tilbake til flokken sin, understreker Sverre Utseth.

Når Utseth vandrer rundt kirka, tenker han mye på den gamle kulturen som bygget forteller om. Han er opptatt av fasaden, og har fått mye kunnskap om den gjennom ektefellen Synnøve Utseth.

– Hun var i mange år rektor ved Døveskolen, og kjenner godt til historien om de døve steinhuggerne som var med å restaurere domkirka, forteller Utseth.

Ekteparet har vandret mye rundt Nidarosdomen og sett på steinhuggernes arbeid. De opplever å ha et nært forhold til kirka. Derfor var det også naturlig å ta med «Korona» hit når hun først ble med til Trondheim.

– Ja, og også for å få beitet ned vegetasjonen litt, det er vi opptatt av, smiler Utseth.

– I tillegg har jeg en «rar» mening om de høye trærne rundt Nidarosdomen. De skulle vært tatt ned, spesielt de mot elvesiden, for å få vist frem kirka bedre. Men, det får jeg helt sikker ikke støtte for, ler Utseth.

Mange spør om vi har henne som kjæledyr, men det har vi ikke.. Det blir feil, sier Sverre Utseth.

– Hva er forskjellen på tur med og uten «Korona»?

– Å gå tur med et lam er et smart flørtetips! Men det er ikke derfor jeg har skaffet meg et lam altså. «Det vart bare sånn»!

Selv om det har vært veldig koselig å ha «Korona» ved sin side, håper han at de ikke får flere kopplam.

– Nei, det er best at mora ordner det, sier Utseth.

– Se, nå tygger hun på næring hun har funnet rundt her. Det tyder på at hun begynner å få en tarmkanal som er tilpasset gress og ikke melk, legger han til.

Dette er den eneste gangen «Korona» besøker Nidarosdomen. Nå skal hun tilbake til øya si. Hun kan nok skryte på seg at hun var det eneste lammet som besøkte nasjonalhelligdommen denne våren.

Takk for besøket, «Korona»!

Tekst, foto, video: Karina Lein, kommunikasjons- og informasjonsmedarbeider