Publisert 29. juli 2020

– Mal eller skriv på en stein, og ta den med til familiemessa

– Mal eller skriv på en stein, og ta den med til familiemessa lørdag 1. august. Så går vi sammen ut og legger den i den stadig voksende varden, sier kapellan Marie Farstad.

Kapellan Marie Farstad gleder seg til å seg akkurat deg og din stein i familiemessa lørdag 1. august klokken 15.00.

Lørdag 1. august klokken 15.00 er det familiemesse i Nidarosdomen, en gudstjeneste spesielt tilrettelagt de minste blant oss.

Årets tema på Olavsfest er ære. Tema på familiemessa er «Jesus ærer barna». Steinene barna blir bedt om å ta med seg er en del av Olavsfestdagenes og byens SFOer kunstprosjekt. Steinene skal vokse til en varde på Vestfrontplassen som et symbol på ære, håp og trøst.

– Ta gjerne med en stein du bærer med deg i lomma, slik pilegrimer gjør. Du kan tegne og skrive på den hjemme, sier Marie Farstad.

Allerede er flere fargerike steiner lagt til varden ved Nidarosdomen. Noen regnbuemalt, andre med budskap som «du er verdifull».

Smil, blomster, love og glade farger er blant steinene som barn og voksne har lagt ned ved Nidarosdomen.

– Å bære med seg en stein, er en del av pilegrimstradisjonen. Tanken er at du kan ta en stein og for eksempel putte en bekymring inn i den, legge den på varden dit du kommer på din vandring og slik legge bekymringen fra deg, forteller Farstad.

– Slik kan også skrive eller tegne noe som for eksempel handler om trøst, håp, kjærlighet, smiler Farstad.

Fortellingen om den lille mannen

Dagens «preken» er en fortelling om Sakkeus fremført av menighetspedagog Martine Moore Edwardsen.

Historien om Sakkeus finnes i Bibelen. Han var voksen, men liten av vekst. Da Jesus kom til byen der han bodde, klatret Sakkeus opp i et tre for å kunne se ham. Jesus stoppet ved treet, og ba ham komme ned slik at de kunne snakke sammen.

Menighetspedagog Martine Moore Edwardsen og kapellan Marie Farstad beundrer steiner som allerede er lagt til pilegrimsvarden ved Nidarosdomen.

– Barna kan identifisere seg med Sakkeus som er så liten at han må opp i treet for å få sett Jesus, som sørger for at de minste får komme nær ham. Jo mer de voksne «dytter» de minste unna, jo nærmere tar Jesus dem til seg. For meg handler fortellingen om at Jesus gjør barna store, gir dem ære, sier Edwardsen.

I sin «preken» vil hun ikke stå stille på en prekestol, men bruke hele kirkegulvet, gjerne løpende, i Nidarosdomen. Barna og deres familier vil sitte i en vifteform rundt.

Du er verdifull, står det skrevet på en av steinene som nå ligger utenfor Nidarosdomen - et budskap som går rett inn i temaet for familiemessa.

Moore har gjort flere lignende fortellinger i kirkerommet. Hun finner mye «gull» i Bibelens tekster som er egnet for å fremføre for barn.

Mening i barnas hverdag

– Da må vi tørre å utvide fortellingene, bygge på den slik at de gir mening i barnas hverdag. Jeg elsker å bruke stemmen, kroppen og rommet i formidlingen til barn, sier hun.

Barna ønskes velkommen i døra av biskop Herborg Oline Finnset, 50 korsommerskolebarn synger – og sammen går alle i prosesjon ut fra Nidarosdomen og legger hver sin stein til varden.

Barna får også hver sin perle ved døpefonten.

MEDVIRKENDE

Biskop Herborg Finnset

Menighetspedagog Martine Moore

SFO-prosjektet v/Liv Inger Grefstad i Olavsfest

Kapellan Marie Farstad

Pilgrimsprest Steffen Aune

Korsommerskolen ved Johanne Bjørkhaug og Liv Marie Hofseth

Domkantor Magne Draagen