Publisert 28. mars 2020

– Vi åpner et rom der studentene kan lufte hode og hjerte

– Mange studenter sitter nå mye alene på hybelen sin. Vi ønsker å åpne et rom der de kan lufte hode og hjerte, sier studentprest Lena Rebekka Risnes.

Studentprest Lena Rebekka Risnes.

Studentprest Lena Rebekka Risnes ser sammen med sin kollega Camilla Winsnes frem til å åpne dørene i Kapittelhuset i Nidarosdomen for studenter søndag ettermiddag 29. mars.

Her vil de slippe inn fem og fem studenter, og alle anmodes til å holde to meters avstand til hverandre både inne og utenfor kirkerommet. Risnes understreker at helsemyndigheter har gitt klarsignal til samlingen for studentene.

– Hverdagene kan bli monotone

– Selv om mange studenter har reist fra byen, er det fortsatt mange igjen her. De sitter kanskje mye alene, og uten familie i byen. Kontakten de har med andre, er kanskje hovedsakelig digital. Hverdagene kan bli monotone. Å komme ut og inn i et annet rom enn de er vante til, et hellig rom, kan være en fin avveksling. Her kan de se andre mennesker, tenne lys og lufte hodet og hjerte kan være en fin avveksling, sier Risnes.

Sammen med sin kollega Camilla Winsnes vil hun også være tilgjengelig for en prat, hvis noen skulle ønske det.

– Da selvsagt med anbefalte to meters avstand, sier Risnes.

Kapittelhuset i Nidarosdomen.

Kveldsmesser

Vanligvis inviterer studentmenigheten i Trondheim til kveldsmesse i Nidarosdomen annenhver søndag. Mange studenter besøker kirka disse ettermiddagene. Med stengt kirke på grunn av korona-situasjonen, har heller ikke disse gudstjenestene blitt holdt.

– Studentene sier selv at de opplever kveldsmessene i Nidarosdomen som et sted der de blir tatt på alvor med sine utfordringer. Gudstjenestene er en pause i hverdagen, et sted de kan hvile seg litt, reflektere i stillhet, sier studentprest Lena Rebekka Risnes.


For å komme studentene i møte for behovet for denne pausen, åpner studentmenigheten opp for at studenter kan komme til Kapittelhuset i Nidarosdomen søndag 29. mars klokken 17.00.

I og med at de vil slippe inn fem og fem studenter i gangen, vil kanskje noen bli stående og vente utenfor.

– Da kan de gjerne bruke tiden på å rusle seg en tur rundt kirken, slik at de ikke blir stående for lenge sammen, anbefaler Risnes.

Uansett anmoder de om at både de som står utenfor og de som er inne til å holde en til to meters avstand.

Tenner lys for håp

Risnes savner kveldsmessene i Nidarosdomen.

– Den er et av de tre beina vi står på, foruten samtaletilbudet ved campus og fellesskapsbyggende arbeid, sier hun.


Hun gleder seg til igjen å komme inn i Nidarosdomen.

– Å ha Domkirken er verdifullt, spesielt i slike vanskelig tider som nå. Den har stått gjennom mye. Når vi kommer sammen for å tenne lys, vil det være en del av en lang tradisjon, peker Risnes på.

– Hva betyr det for deg å tenne lys i denne tiden vi er inne i nå?

– Hjemme hos oss tenner vi lys hver dag. Vi tenner for alle som er redde og ensomme, alle som er syke, alle de som jobber for å hjelpe. Vi tenner også lys for håp, et håp for at dette skal vi komme oss gjennom.

Her kan du lese mer om studentprestene i Trondheim: Studentprestene i Trondheim

– Viktig med symbolhandlinger

Hun mener symbolhandlinger er viktige spesielt i krevende tider som den vi er inne i nå. I sin invitasjon til åpen kirke skriver studentprestene at lystenningen i den runde lysgloben inne i Kapittelhuset kan være uttrykk for bønn, omtanke, bekymring, sorg - og ikke minst håp!

– Når lysene står sammen i den runde lysgloben, blir det også et uttrykk for at vi nå står sammen globalt, skriver Risnes og Winsnes i invitasjonen.

Gode hygienetiltak er iverksatt, og studentprestene ber personer med luftveissymptomer om å holde seg hjemme. Inngang vil være fra Kapittelhuset, i østenden av Domkirken.

Av: Karina Lein, kommunikasjons- og informasjonsmedarbeider, Nidaros domkirke og Vår frue menighet