Publisert 06. januar 2021

– Ikke nøl med å ta kontakt. Vi er her for dere alle

– Mange blir enda mer ensomme når alt er stengt ned. Prestene er her for samtale for de som ønsker det. Ikke nøl med å ta kontakt, sier sokneprest Andreas Grandy-Teig.

Sokneprest Andreas Grandy-Teig under en gudstjeneste i koronatiden - sendt direkte på NRK. Foto: Gorm Kallestad NTB Scanpix

Han understreker at terskelen for å ta kontakt med prester og diakoner i Nidarosdomen alltid skal være lav.

– Selv om du ikke har snakket med oss før, ikke nøl med å ta kontakt. Vi er her for dere alle, sier han.

I denne tiden hvor det ikke er mulig å oppsøke fellesskapet i kirkerommet, ser han på kirkens diakonale omsorgstjeneste som spesielt viktig.

Noen ekstra ringerunder

– Mange ensomme blir enda mer ensomme når alt er stengt ned. Muligheten til å oppleve fellesskapet i kirkerommet er ikke til stede. Derfor vil vi understreke at prestene er her for samtale for de som ønsker det. Har du spørsmål, ta kontakt, sier Grandy-Teig.

Prester og diakoner i Nidarosdomen tar også på eget initiativ med mennesker de vet sitter alene og har behov for noen å snakke med.

– Med nedstengingen sitter flere nå etter jula alene eller uten et fellesskap. Derfor tar vi noen ekstra ringerunder, og igjen – det er bare å ringe oss hvis du har behov for det, sier Grandy-Teig.

Ber for folk, for verden

– Selv om både helgens gudstjenester og hverdagsgudstjenestene våre er avlyst, og vi ikke kan møtes i fellesskap der, fortsetter vi bønnelivet i Nidarosdomen. Vi ber for folk, for verden, sier sokneprest Andreas Grandy-Teig.

– Hver dag kommer noen til Nidarosdomen for å be middagsbønn og bærer samfunnet vårt og enkeltmennesker fram for Gud i bønn. Dessuten er Nidarosdomen fremdeles åpen, og det er mulig å komme inn for å sitte i stillhet eller tenne lys.

Er det noen som kjenner på et behov for samtale, er det også mulighet for det.

– Ta da kontakt med oss, sier Grandy-Teig. (Kontaktinfo nederst i artikkelen.)

– Den åndelige pulsen utfordres

– Med tanke på smittetallene, ble jeg ikke overrasket over at det etter jula ble nok en nedstenging, men jeg synes det er vondt å tenke på at de som så sårt trenger en fellesskapsarena, mister den på nytt. Når alle gudstjenester, også hverdagsgudstjenestene, innstilles utfordres også den åndelige pulsen i domkirka.

Selv om han vet at nedstengingen går greit for mange av oss, er tankene hans i denne tiden spesielt hos de som ikke har noen rundt seg.

– For mange av dem gjør dette fryktelig vondt, sier Grandy-Teig.

Samles rundt et budskap

– Kirka er et fellesskap der vi samles rundt et budskap. Det kan ikke bare erstattes med et digitalt tilbud. I denne tiden kjenner vi ekstra på hvor viktig det er at vi møtes fysisk. Vi må la oss inspirere av tanken på at vi snart kan gå ubekymret inn i kirka sammen igjen, sier Andreas Grandy-Teig.

Som følge av nedstengingen er all korvirksomhet i Nidarosdomen innstilt. Nidaros domkor – som fyller 75 år i 2021 – skulle onsdag 6. januar fremføre Draumkvedet med domkantor Petra Bjørkhaug og kvederen Berit Opheim. Konserten ble avlyst.

Nidarosdomen er fortsatt åpen for dåp og vielser, da med maksimalt 10 personer til stede i kirkerommet. Alle må ha på munnbind.

KONTAKTINFO

Andreas Grandy-Teig

ag829@kirken.no

941 72 326

(Tekst: Karina Lein, kommunikasjons- og informasjonsarbeider, Nidaros domkirke og Vår Frue menighet)