Noe å lære: Olav den hellige?

Hva vet du om Olav den hellige, vikingkongen som kristnet Norge og ble evig konge? Her er en introduksjon til historien om Olav den hellige med refleksjonsspørsmål og link til aktuell film i NRKs arkiv.

Olav Haraldsson - vikingen
I år 995 ble Olav Haraldsson født. Da han var 12 år gammel dro han ut Europa på vikingtokt. Han dro først mot Sverige og Østersjøen, så til England, hvor han jobbet som leiesoldat. Han dro så videre til Frankrike. På sin reise gjennom Europa, blir Olav kjent med den kristne guden. Som viking, trodde han på de norrøne gudene. Men kanskje tenkte han at den kristne guden hørtes ut som en bra gud? Han hadde jo tross alt en sønn som gjenoppstod fra de døde. Da Olav var 19 år bestemmer han seg for at han vil la seg døpe i Rouen i Frankrike. Da han reiste hjem til Norge hadde han to mål; bli konge over hele landet og gjøre Norge til et kristent rike. Fra sine 7 – 8 år som viking hadde han tjent seg opp en stor formue som han delte ut som gaver til norske høvdinger. Når de fikk så generøse gaver fra Olav, ga de sin lojalitet tilbake. På denne måten fikk han mange venner og allierte. Da Olav var 20 år gammel ble han regnet som Norges konge.

Man kan si at Olav kristna Norge med korset i den ene hånden og sverdet i den andre. Ville du ikke bli kristen, kunne han finne på å kutte av en arm eller et ben. Eller kanskje drepe deg. Olav var ingen populær konge. Han ble etter 13 år som konge jaget ut av landet av befolkningen som hadde alliert seg med en dansk høvding.

Etter noen år i eksil bestemmer han seg for å dra tilbake til Norge, og igjen å prøve å bli konge.

Slaget på Stiklestad
Den 29. juli 1030 står Slaget på Stiklestad. Olav kjemper. Det går ikke så bra i slaget for Olav; han blir drept. Han blir etter slaget fraktet til Nidaros og gravlagt ved Nidelvens bredder. Det begynner å gå rykter om at det skjedde mirakler ved Olavs lik. Det var en blind mann som fikk synet tilbake etter å ha fått blodet til Olav på hendene sine og gnidd seg i øynene. Det var menn som hadde fått blodet til Olav på sårene de fikk under slaget på Stiklestad som kunne se at sårene grodde igjen.

Olav blir helgen
Året etter slaget, den 3 august 1031, dro en biskop og hans menn til Olavs grav. Når de kom frem kunne de se at kista hadde kommet opp av jorden av seg selv. Da de løftet av lokket luktet det roser og liljer. Da de så Olav, kunne de se at håret og neglene hadde vokst, han hadde røde roser i kinnene og sårene som drepte han blødde fortsatt. De prøvde å tenne på en liten bit av håret hans, men det brant ikke. Han ble erklært til helgen på stedet. Fra den dag har han vært kjent som Olav den Hellige.

Refleksjonsspørsmål

  • Hvordan tror du samfunnet hadde reagert i dag, hvis det hadde kommet en mann som mente at alle skulle tro på en ny gud?
  • Hvordan tror du helgenkåringen av Olav kan ha påvirket livet ditt og samfunnet i dag?

Olavshistorien på 1 minutt og 39 sekunder: https://www.nrk.no/video/145657