COBRA - kunstutstilling i Erkebispegården

3. juni åpner kunstutstillingen COBRA 75 år i Lavetthuset i Erkebispegården. Utstillingen vil være åpen til 17. september. Kvelden før, 2. juni kl 17.30, blir det utstillingsåpning hvor Danmarks ambassadør Lene Louise Bang Jespersen åpner utstillingen.

Utstillingen er en hyllest til kunstnergruppen, COBRA, som ble dannet i Paris for 75 år siden, og som fikk stor påvirkning i flere tiår – også utenfor Europas grenser. Kunstnergruppen COBRA er kjent for sin abstrakte og ekspressive kunstnerisk stil. Navnet COBRA er satt sammen av de første bokstavene i Copenhagen, Brussel og Amsterdam, byene flere av kunstnerne kom fra.

Utstillingen i Lavetthuset består av 70 verk. Den danske kunstneren, Asger Jorn, står bak hele 50 av disse. Her finner vi både malerier, grafiske arbeider, tekstilarbeider og keramikk. I tillegg til Asger Jorn, inkluderer utstillingen verk av Karel Appel, Egill Jacobsen, Mogens Balle, Pierre Alechinsky, Christian Dotremont og Conrelis Corneille.

Kunsten som vises er i sin helhet utlånt fra Riis-gruppen, som ble etablert av ekteparet Inger og Andreas Lilje Riis på 1960-tallet og som i dag eies og videreutvikles av deres sønn Frithjof Lilje Riis. Asger Jorn hadde en spesiell plass hos Inger og Andreas. Frithjof deler foreldrenes entusiasme for Jorn og han har tatt initiativet til årets utstilling. Utstillingen er et samarbeid mellom Riis-gruppen og Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider.