Åpningskonserten for Olavsfest 2023 blir et møte mellom Frode Fjellheim og SKRUK, mellom samisk musikk, salmer og toner fra bedehuset.

Komponist og musiker Frode Fjellheim har gjennom en årrekke stått fram som en våre fremste tradisjonsbærere og -fornyere av samisk musikk – både gjennom band som Transjoik og som komponist av bestillingsverk til blant andre Festspillene i Nord-Norge. Han fikk også stor internasjonal suksess da han komponerte åpningslåten «Vuelie» til Disney-suksessen «Frost».


Koret SKRUK feirer i år 50 år, hele tiden under karismatisk ledelse av dirigent Per Oddvar «Prots» Hildre. De har i alle sine år vært blant landets mest profilerte kor, og spesielt utmerket seg med sine tolkninger av religiøse folketoner, men også for sine mange samarbeid med musikere fra andre musikkulturer.
Møtet mellom dem i Nidarosdomen blir åpningskonsert for Olavsfest 2023.

Konserten vil inneholde både helt nyskrevet musikk og tidligere materiale som tilpasses anledningen. Samarbeidet skal også resultere i et album som spilles inn i april og slippes under Olavsfest.

- Konseptet og detaljene er ikke helt klare ennå. Jeg har mange nye ideer på blokka, men også noe som blir omarbeidet og tilpasset SKRUK. Vi har prøvd ut noe allerede, jeg har sendt demoer til koret og fått tilbake ting som har vært veldig kult. Som ikke høres ut som det jeg hadde i hodet, men som vokser og får en ekstra dimensjon, forklarer Fjellheim.

Han trekker fram at SKRUK er et kor som har gjort mange spennende samarbeid i sin etter hvert lange historie. De har utforsket både latinamerikansk, afroamerikansk, øst-europeisk, afrikansk og arabisk musikk.

- Det gir dem en genuin gnist og formidlingsevne, de når ut med det de gjør. De tar med seg erfaringen til dirigenten over en imponerende lang periode og det gir et eller annet du ikke finner noe annet sted. En genuin musikalsk sjel som treffer folk – uavhengig av språkbarrierer eller andre ulikheter.

Velkommen til et unikt musikalsk samarbeid i Nidarosdomen 28. juli!