La cathédrale de Nidaros

La cathédrale de Nidaros est la cathédrale gothique la plus septentrionale du monde. Elle est également un lieu de pèlerinage, de sacre royal et un lieu saint national.

Nidaros Cathedral is open to visitors every day.During low season, these opening hours apply:

Monday - Friday: 9 - 14, Saturday: 9 - 13 and Sunday: 13 - 16.

Midt i hjertet av Trondheim ligger Nidarosdomen. Norges nasjonalhelligdom – et rikt utsmykket gotisk mesterverk.

Katedralen er bygget over graven til Olav den hellige, vikingkongen som kristnet Norge og ble hele landets evige konge. Gjennom middelalderen sto den som et ruvende symbol på menneskenes gudstro og kirkens mektige posisjon.

Nidarosdomen ble påbegynt i 1070 og sto ferdig i all sin prakt rundt år 1300. Etter flere branner og manglende vedlikehold var katedralen ved inngangen til 1800-tallet i svært dårlig forfatning. I 1868 ble det bestemt at katedralen skulle gjenreises som nasjonalt symbol, og det store arbeidet begynte året etter. Restaureringen av Nidarosdomen har pågått i 150 år, men fremdeles jobber rundt 30 håndverkere kontinuerlig med ulike prosjekter på nasjonalhelligdommen.

Trondheim, eller Nidaros som byen het tidligere, var i middelalderen Nord-Europas viktigste pilegrimsmål. Hit kom pilegrimer fra fjern og nær for å besøke Olav den helliges grav. I dag er pilegrimstradisjonen igjen vekket til live, og pilegrimer strømmer på nytt til Nidarosdomen.


Nidarosdomen er verdens nordligste gotiske middelalderkatedral. Et besøk i katedralen oppleves ulikt gjennom de ulike årstidene. Om høsten og vinteren er det lett å la seg fascinere av de tusener av små og store skulpturer i kleberstein, som gir katedralen et mystisk uttrykk i den mørke årstiden. Om våren og sommeren kan man oppleve et fantastisk lys inne i katedralen, når solen skinner gjennom det fargerike rosevinduet.

Omvisninger i Nidarosdomen

For å bestille omvisning, ta kontakt på e -post: booking.ndr@nidarosdomen.no eller på telefon 73 89 08 00.

Merk: Din reservasjon er ikke bekreftet før du har fått svar fra oss.