Nidaros Domkirkes Sokn
Til nidarosdomen.no
Meny

Oppmøte. Møt opp i kirka ca. et kvarter før dåpen begynner (f.eks. 11.15 når dåpen er kl. 11.30). Bruk enten inngangen til Kapittelhuset, som er litt til høyre for inngangen fra Munkegata, eller gå inn inngangen på Vestfronten og fortell vaktene at dere skal på dåpsgudstjeneste. Vaktene vil peke ut veien. I Kapittelhuset møter dere presten. Dere avtaler her hvordan dere kan sitte, hva slags salmer dere ønsker å synge, når dere skal komme fram osv.

Sted for dåpen. Dåpen finner som regel sted i Kapittelhuset, et av Nidarosdomens stemningsfulle kapell. Her møter dere presten, som vil ha dåpen sammen med dere i dåpsfølget. Etter dåpsgudstjenesten går vi gjerne inn i det store kirkerommet for å ta bilder.

Dåpskjole/bleieskift. Om dere har behov for å bytte til dåpskjolen i kirka eller skifte bleie, kan dere gjøre dette i sakristiet ved siden av Kapittelhuset. Men om det er mulig, anbefaler vi å komme ferdig pyntet.

Oppgaver i dåpen. Det er fint å involvere faddere, familie og venner:

  • Holde dåpsbarnet når det blir døpt
  • Lese tekster og bønner under dåpen (se «Tekster som kan leses i dåpen» nederst)
  • Tørke av hodet etter dåpen (passer godt for barn)
  • Ta på ei lue etter dåpen (dere trenger ikke lue)
  • Tenne dåpslyset (passer godt for barn)

Salmer/tekster. Det er fint om dere velger to salmer vi kan synge, og ber noen i dåpsfølget om å lese tekster og bønner. Dere finner en samling fine dåpssalmer bakerst i «Liturgi for enkeltdåp» (se lenger nede). Tekster og bønner finner dere også enkelt under «Tekster som kan leses i dåpen» (se lenger nede). Når vi møtes i kirka, forteller dere presten hvordan dere har valgt.

Om dere har andre ønsker om ting faddere eller andre kan bidra med, kan dere gjerne ta kontakt med presten.

Kan vi ta bilder? Under den hellige dåpshandlinga, er det best å la kameraene hvile, men etterpå er det god mulighet til å ta bilder, enten i dåpskapellet eller et annet sted i kirka.

Hvor lenge? Gudstjenesten tar mellom 20 minutter og en halvtime.

Hvor mange? I Kapittelhuset er det stoler til omtrent 50 mennesker. Det er mulig å sette inn mellom 10-20 ekstra stoler. Om dere er flere enn 50, kan dere si i fra til med presten som skal ha dåpen.

Viktig: Det er mye som skjer i Domkirka på en lørdag. Av og til er det andre gudstjenester enten før eller etter. Derfor er det viktig å komme tidsnok, så vi kan feire dåpsgudstjenesten sammen med senkede skuldre, i høytid og i glede. NB – husk at det ofte er vanskelig å finne parkeringsplass i Midtbyen på lørdager.

Til slutt håper vi som arbeider ved Nidarosdomen at dere kan glede dere til denne dagen. Til tross for de mange detaljene, er dåpen noe vi kan hvile i - og stole på at samme hvordan vi gjør det, er det Gud som favner og tar i mot denne dagen!

Med vennlig hilsen - for prestene i Nidaros domkirke,

Andreas Grandy-Teig
konstituert domprost

Har dere spørsmål, ta kontakt på telefon 994 36 000 og spør etter menighetskontoret i Domkirka), eller dere kan ringe til presten som skal holde dåpen.

Her finner du kontaktinfo til våre prester

Sunniva Fosse valgte enkeltdåp