Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider
Til nidarosdomen.no
Meny

Våren 2015 gikk smedene ved NDR i gang med sitt mest luftige oppdrag noensinne - kartlegging og restaurering av smijernskorset og den forgylte kula på hovedspiret i Nidarosdomen.

Spiret, kula og smijernskorset ble ferdigstilt i 1903. Håndverkerne ved NDR hadde observert at små detaljer hadde falt av korset over en periode, noe de fant bekymringsfullt. I løpet av de siste årene har det blåst over ende en rekke kors på andre kirker, som er i samme aldersklassen. NDR ønsket derfor å kartlegge tilstanden på korset, for å unngå at det samme skulle skje på Nidarosdomen.

Fra bakkenivå ser ikke smijernskorset så stort ut, men det er hele 9 meter høyt.Plasseringen ca. 87 meter over bakken gjorde restaureringsjobben veldig utfordrende. Det ble bygget stillaser rundt korset. Stillasene ble bygget ut fra en luke på spiret som er 68 meter over bakken. Stillasematerialene ble heist opp utvendig til tårnfoten ved hjelp av en stor mobilkran. Deretter ble de bli tatt inn i spiret og heist opp innvendig opp til lukene hvor stillaset ble bygget ut i fra.

Stillasene, som var synlige fra hele byen, ble bygget fra første uka etter påske i 2015 og byggearbeidet varte i to uker. Da stillasene kom på plass, kunne smedene starte sine undersøkelsene av spirtoppen.