Musikken som ble en del av iranske kvinners kamp for frihet.

Da SKRUK og Mahsa Vahdat spilte inn sitt nye cd-prosjekt i 2022, foreslo Mahsa at det skulle hete «Braids of innocence» (Uskyldens fletter). Lite visste hun da at albumet og tittelen kom til å bli brennaktuelle noen måneder senere.

11 år gammel skulle Mahsa besøke sin onkel som satt fengslet for politisk aktivisme i Teheran. Etter den islamske revolusjonen var obligatorisk hodeplagg innført for alle kvinner over 9 år. Mahsas mor hadde samme morgen laget en klynge av fletter av det tjukke håret hennes. Da de møtte onkelen som satt bak en glassvegg sammen med et titalls andre fanger, snek moren seg til å vise fram Mahsas fletter, og for fangene ble glimtet de fikk av flettene som et solstreif av frihet.

BLE ET KAMPSKRIFT

Alle så på tittelen som litt spesiell, men en kilde til nysgjerrighet. Så, den 18.september, ble Mahsa Amini drept av moralpolitiet i Tehran fordi flettene ikke ble dekket godt nok. Denne handlingen tente sinnet og frihetslengselen til en hel generasjon av iranske kvinner, og fletter ble et symbol, et frihetsflagg for kvinner over hele verden. Med ett ble Mahsa Vahdats og SKRUKs album et kampskrift, en brennhet kommentar til nyhetsflommen.

De iranske musikerne Mahsa Vahdat og Atabak Elyasi har i tre år arbeidet med dette prosjektet for SKRUK og harpisten Ellen Bødtker. Vahdat har laget melodier, Elyasi har skrevet dikt og komponert arrangementer og tilleggsmelodier for koret, og produsent Erik Hillestad har gjendiktet diktene til engelsk.