Matteuspasjonen

Johann Sebastian Bach: Johannespasjonen

Johannespasjonen forteller lidelseshistorien fra Jesus ble tatt til fange og fram til korsfestelsen. Bachs musikk gir tonefølge til fortellingen, men også mye mer en det. Gjennom musikalske virkemidler hører vi hanen som galer og Peters gråt. Koret er folkemengden som roper «Korsfest, korsfest!» De egger opp stemningen gjennom rytmiske gjentakende motiver, der de krever Jesu død. Når forhenget i tempelet revner fra øverst til nederst høres dette som et brus gjennom orgelet fra de lyse tonene og ned til de dype.

Inngang til påskens store drama

Både koret og solistene veksler fra å være en del av fortellingen - gjennom rollene som Jesus, Peter, Pilatus og folket - til å fremføre vakre arier og koraler som uttrykker stemningen tilknyttet handlingen. De raske, lette løpene i arien «Ich folge dir gleichfalls» (Jeg følger deg også min Frelser med glede) står i sterk kontrast til den vakre, men sorgfulle arien «Es ist vollbracht» (det er fullendt). Og dette er noe av det flotteste med Bachs musikk: teksten males ut i musikken gjennom både uttrykk og instrumentering og gir oss en helt spesiell inngang til påskens store drama.

Det fantastiske med Bachs musikk er at den kan lyttes til på mange måter. En kan lene seg tilbake og bare nyte musikken, eller følge med på handlingen ved hjelp av tekstheftet. Ønsker man mer enn dette kan man sette seg inn i den rike symbolbruken og oppbyggingen av verket, oppdage Bachs referanser til sentrale bibeltekster og gå inn teologiske spørsmål som reises.

For de som ønsker å lære litt mer om Johannespasjonen for en økt lytteropplevelse anbefaler vi lørdagens konsertpakke med foredrag av Wolfgang Plagge etterfulgt av konsert i Nidarosdomen.

Medvirkende:

Solistene Magnhild Korsvik, Frøydis Kopperud, Olle Holmgren, Lars Brissman og Leif Aruhn Solen, Nidarosdomens oratoriekor, ensemblet Oslo415 - under ledelse av dirigent Karen Haugom Olsen.

Konserten gis i vest - scenen er foran Steinmeyerorgelet.

Konserten fremføres torsdag 16. mars og fredag 17. mars 9. april kl 1900. Varighet ca 3 timer inkl. pause.


Medvirkende:

  • Solister
  • Oslo415
  • Nidarosdomens oratoriekor
  • Nidros domkor
  • Nidarosdomens jentekor - jentegruppa
  • Karen Haugom Olsen - dirigent

Billetter komme på hoopla.no

Velkommen!

Publikum kan synge med på to salmer. Den ene er «Alle dine veier».