Orgeldemo: En reise inn i Steinmeyerorgelet

Denne helgen feirer fra at det er ti år siden gjeninnvielsen av Steinmeyerorgelet. Bli med på en reise inn i Steinmeyerorgelet i ord og toner med domkantorene Brita Sjöberg og Petra Bjørkhaug. Gratis inngang.

Steinmeyerorgelet er opprinnelig fra 1930. I 2007 ble det vedtatt at orgelet skulle bevares, restaureres og tilbakeføres til sin originale tilstand. Arbeidet ble sluttført i 2014.

Nidarosdomens hovedorgel har nærmere 10.000 piper. De er majestetisk stilt opp som en mektig ramme for rosevinduet.

Som et av Europas største konsertorgler er orgelet et kulturminne i seg selv. Det ble bygd av det tyske orgelfirmaet G.F. Steinmeyer og stod ferdig i 1930. Organister fra hele verden kommer for å spille på orgelet.

Steinmeyerorgelet er et av de største konsertorglene i Europa. Da det stod ferdig hadde det om lag 9600 piper fordelt på sju verk og totalt 127 stemmer.

Da det ble satt opp i 1930, ble det først satt opp i nordre tverrskip, siden vestskipet den gang ikke var ferdigstilt. Men, allerede da ble det arbeidet for at det skulle flyttes. 32 år senere, i 1962, ble det flyttet til vestkipet.

Helt siden 1970-årene ble det arbeidet for at orgelet skulle restaureres. I 1970 ble det vedtatt at det skulle bevares og restaureres. I 2007 ble det vedtatt at det skulle bevares. Orgelet ble samtidig flyttet til vestveggen, under rosevinduet.

Orgelbau Kuhn AG fra Sveits startet arbeidet med å bygge opp igjen det 40 tonn tunge orgelet. Steinmeyerorgelet ble innviet til grunnlovsjubileet i 2014.