Orgelkonsert med Christian Schmitt

Christian Schmitt er orgelprofessor ved musikkonservatoriet i Rotterdam og en meget aktiv konsertorganist med et imponerende CV. Han har spilt sammen med orkestre som Berliner Filharmonikere, Dallas symfoniorkester og Göteborgssymfonikene, og traktert orglene i blant annet Carnegie Hall i New York, Elbphilarmonie Hamburg, Gewandhaud Leipzig og Maison Symphonique Montréal. Han har bak seg over 40 soloinnspillinger på CD og har samarbeidet med dirigenter som Daniel Barenboim, Magdalena Kožená og Philippe Herrweghe. Ved konserten i Nidaros domkirke fremfører han et variert program med klassisk, symfonisk og moderne musikk.

En fryd og en fest

Domkantor i Nidarosdomen, Brita Sjöberg gleder seg til konserten. Her kan du lese hvorfor.

Felix Mendelssohns fjerde orgelsonate i Bb-dur er en riktig perle i tidlig romantisk orgelmusikk. En av de mest spilte av Mendelssohns sonater, takket være sine nydelige melodier. Den består av fire satser, hvorav den første er et sprudlende tonefyrverkeri som rammer inn et majestetisk midtparti. Andre satsen er et kort, rolig andante, mens den tredje er en nydelig duett med sterke assosiasjoner til Mendelssohns kjente «sanger uten ord».

Sonatens avslutning er mer storslått og bygger kring et akkordisk hovedtema i manualene, og et toccata-lignende oppadgående motiv som flytter seg fra pedalstemmen og utover i alle stemmene, før alt i sann sonatkomposisjonsform veves sammen i sluttdelen av satsen.

Grande Piece Symphonique er Cesar Francks største orgelkomposisjon, og består i stort av tre satser som går over inn i hverandre. Første delen bygger på et treklangsbasert tema i fiss-moll, med et utpreget synkopert akkompangement. Etter hvert presenteres det mer utadvendte og fanfarelignende hovedtemaet, som også følger med inn i tredje sats eller del av stykket. Den andre satsen er en utrolig vakker og uttrykksfull melodi, som gjentas to ganger med et mere virtuos mellomparti. Dette er for meg personlig et av de absolutt vakreste orgelstykker jeg vet om!

Tredje delen av stykket rekapitulerer motiver fra første og andre del, og går over i en konsertlignende sats hvor hovedtemaet utvikles i manuelene mens pedalen spiller virtuose løp opp og nedover hele pedalklaviaturet. Kort sagt en fryd og en fest er det å høre på begge disse stykkene – sonaten av Mendelssohn og Francks «grandiose symfoniske stykke».
Så blir det også spennende å høre de mer moderne stykkene midt i konserten som en brytepunkt mot det andre.

I 2024 feirer vi 10-årsjubileum for Steinmeyerorgelet. I forbindelse med jubileet har vi halvert konsertbillettene: 100 kroner for voksne. 50 kroner for honnør. Gratis for barn og studenter. Her er oversikt over orgelkonserter i første halvår. Velkommen til orgelbrus i Nidarosdomen!

Praktisk informasjon

• Unummererte plasser

• Det er teleslynge i hele kirken. Dette fungerer best om man sitter lengst framme, mot alteret. Korsang og orgel er akustisk og forsterkes ikke.

• Rullestolplass med tilhørende ledsagerplass lengst fremme

• HC-toalett finnes i kjelleren - med heis ned like sør for hovedorgelet (under rosevinduet) i vest.