BRUCKNERS 8. SYMFONI

Bruckners 8. symfoni er mystisk, storslått og krevende, som en reise ut i et ukjent landskap av lys og mørke. Symfonien har et enormt register i klang og følelsesuttrykk, fra ekstatiske fanfarer i triumf og glede til dyp fortvilelse og nattsvarte stemninger. Den mektige innledningen til fjerde sats peker fremover mot 1900-tallets stjernekrigerske filmmusikk, og skal ha vært inspirert av et kosakkbesøk til keiseren i Wien.

Anton Bruckners symfonier er på alle måter blant de største musikkverkene som noen gang er skrevet, og den 8. symfonien størst av de igjen. Den var Bruckners siste fullførte symfoni og er en oppsummering av hele hans virke som komponist. Etter å ha fullført arbeidet med den store finalen uttalte Bruckner: «Dette er den mest betydningsfulle orkestersatsen jeg har skapt i hele mitt liv».

Dirigent Peter Szilvay har lagt ned et imponerende arbeid for å få arrangert denne mektige symfonien for besetningen til Luftforsvarets musikkorps og kirkeorgel. Han dirigerer selv på denne «urfremførelsen» av hans arrangement.


DIRIGENTEN

DIRIGENTEN Peter Szilvay er en av de mest ettertraktede norske dirigentene og han har en omfattende dirigentkarriere både i Norge og i utlandet. Han har blant annet dirigert St. Petersburg filharmoniske orkester i Russland, symfoniorkester i Göteborg, Umeå og Malmø i Sverige, radioorkesteret i Paris, det kongelige danske orkesteret og på operaen i Würzburg i Tyskland. I Norge har han dirigert Oslo Filharmoniske orkester, Bergen Filharmoniske orkester, Det Norske Kammerorkester, Stavanger symfoniorkester, Trondheim symfoniorkester, Kristiansand symfoniorkester, Den Norske Opera og ballett, Arktisk Filharmonisk orkester og alle korpsene i Forsvarets musikk.

MEDVIRKENDE

  • Luftforsvarets musikkorps
  • Lars Notto Birkeland, kantor i Akershus slottskirke
  • Peter Szilvay, dirigent

INFORMASJON

  • Dørene åpner kl. 18:30
  • Varighet ca. 80 min
  • Arrangør: Luftforsvarets musikkorps