Minnegudstjeneste på deportasjonsdagen

26. november markeres deportasjonsdagen for første gang med en minnegudstjeneste i Nidarosdomen. 26. november 1942 ble 555 jøder sendt ut av landet med DS Donau og MS Monte Rosa. De arresterte jødene fra Midt-Norge ble senere transportert med skipet Gotenland. Etter dette fant det også sted deportasjoner av enkeltpersoner. Med få unntak ble alle jødene i Norge sendt til Auschwitz. Til sammen ble 772 jøder deportert. Den eldste var en mann på 81 år, den yngste et spedbarn. 230 familier ble totalt utslettet, og alle kvinner og barn ble gasset i hjel ved ankomsten.

Under minnegudstjenesten deltar styreleder John Arne Moen i Det Jødiske samfunn i Trondheim med en hilsen. Domprost Kristin Moen Saxegaard og sokneprest Andreas Grandy-Teig leder minnegudstjenesten med Brita Sjöberg på orgel.

– Vi må minne hverandre på at dette faktisk skjedde her, sier domprost Kristin Moen Saxegaard. (Foto: Karina Lein)

– 26. november er en dag i norsk historie som er viktig å markere. Vi må minne hverandre på at dette faktisk skjedde her i våre lokalmiljø, at fellesskapet så vekk da jødene ble truet, og at slik kunne deportasjonene skje, sier domprost Kristin Moen Saxegaard.

Hver dag på vei til jobb går hun forbi statuen av Cissi Klein som står utenfor leiligheten på Museumsplass der hun bodde sammen med familien. Hun var en av de jødiske barna som ble sendt til Auschwitz der hun ble drept.

– Fortellingen hennes er også en fortelling om at vi lot det skje, sier Saxegaard.

Hun har i mange år vært med og markert dagen på Ringerike der hun i mange år var prost.

– Det kan virke ufattelig og fjernt. Da er det ekstra viktig å minne oss på at det skjedde her – i vårt lokalmiljø, og det må ikke skje igjen, sier Saxegaard.

Inger-Lise Rothschild Grusd forteller sin historie.

Etter gudstjenesten i Nidarodomen inviterer Jødisk museum Trondheim til foredraget Redningen i Sigdal med Inger-Lise Rothshild Grusd. Da moren til Grusd flyktet til Sverige i 1942, ble hun nektet å ta med seg sin ti måneder gamle baby på flyktningetransporten. Det var for farlig. Et klynk, og alle kunne bli drept. Moren måtte da stole på at fremmede ville ta vare på barnet.

Det kristne menneskesyn forplikter

Bispemøtet, bestående av 12 biskoper, oppfordrer alle menigheter i kirken om å markere deportasjonsdagen den 26. november, enten på selve dagen eller som en del av gudstjenesten den 24. november. Å stå opp mot antisemittisme og annen form for rasisme er ikke mindre aktuelt i 2024 enn i 2012. Å markere den tragedien som fant sted 26. november 1942, da M/S Donau seilte til Tyskland og Polen med 532 jøder om bord, er en viktig handling for å uttrykke sympati med Norges jødiske minoritet samtidig som det også gir et signal om at kirken vil stå opp for alle former for rasisme og forfølgelse, understreker Bispemøtet.

Bispemøtet tok i 2012 et oppgjør med kirkelig unnfallenhet under andre verdenskrig. I uttalelsen skriver Bispemøtet: «Det forferdelige som skjedde med jødene den gang, også i vårt land, er en alvorlig påminnelse om å være på vakt mot ideologiske krefter som truer menneskeverdet og alle menneskers likeverd. Kirken har et særlig ansvar for å slå ring om religiøse minoriteter og andre utstøtte grupper som trues av undertrykkelse og forfølgelse. Det kristne menneskesyn forplikter kirken til å ta opp kampen mot antisemittismen og andre former for rasisme der slike holdninger kommer til overflaten både i vårt land, i Europa og andre land. Det utfordrer oss i dag til fornyet bevissthet, årvåkenhet og handling».

Snublesteiner er minnesmerker over ofrene for nazismen under andre verdenskrig. Snublestein.no viser hvor snublesteiner for deporterte jøder fra Norge er lagt og gir informasjon om hver enkelt person det er lagt stein for.