MOR

Sørgende mor – hellige mor, mor med diende barn – mor på flukt. CD-lanseringskonserten MOR med Nidaros domkor og domkantor Petra Bjørkhaug rommer alle fasetter av morsrollen.

I konserten MOR møter vi Maria, Jesu mor, der hun står under korset på den første langfredagen og sørger over sin døde sønn. Marias sorg er tonesatt av den italienske komponisten Domenico Scarlatti i verket Stabat Mater; et vakkert og ekspressivt verk i ti satser for ti-stemt kor, orgel og cello. Maria beskrives som en mor i smerte, men også som en sterk kvinne, en kjærlighetens kilde.

Det er lett å bli rørt av denne historien, og dens relevans for oss i dag blir tydelig gjennom det nyskrevne verket «Membra Jesu Nostri» av komponist Petra Bjørkhaug, med tekster av Ragnhild Jepsen. Musikken er skrevet som et kommentarverk og fremføres innimellom satsene til Scarlattis «Stabat Mater».

Tekstene er nære og kroppslige; en ammende mor, næringen og kroppsvarmen hun gir barnet sitt, kjærlige ord mellom elskende, glede, skam, hat, forsoning, føtter på flukt, hender i bønn. Musikken er uttrykksfull og tonemalende. Gjennom ord og toner veves livene våre sammen med Marias liv og kanskje merker vi at en mors smerte og sorg, en mors styrke og utholdenhet, en mors varme og kjærlighet er den samme nå som for totusen år siden.

Medvirkende

Nidaros domkor
Ditte Marie Bræin, sopran
Sigmund Lahn, tenor
Anna Carlsen, barokkcello
Petra Bjørkhaug, orgel
Karen Haugom Olsen, dirigent

Billetter i salg på hoopla.no eller ved inngang.

– Rommer alle fasetter av morsrollen

Mange kaffekopper på benken utenfor Nidarosdomen har det blitt for Karen Haugom Olsen og Petra Bjørkhaug under arbeidet med musikken til MOR.

Les mer

Collage: Karina Lein/Nidaros domkirkes sokn

Orgelfest 1.-5. november 2023.

Du vil få muligheten til å oppleve orgelmaraton i Vår Frue kirke med byens organister, lunsjkonserter i flere av byens kirker, orgelsafari med buss til interessante orgler, skoleforestillingen «Det var en gang et orgel», storslått Requiem med kor, orkester og orgel i Nidarosdomen, gospel-night, salmekveld, lanseringskonsert med Nidaros Domkor og ikke minst en nattkonsert med den britiske stjerneorganisten Anna Lapwood.

Trondheim - en by med historiske orgler

Visste du at Trondheim er en by med et stort antall orgler av spesielt høy historisk og kunstnerisk verdi? Trondheim er medlem i organisasjonen ECHO – European Cities of Historical Organs, et nettverk for europeiske byer som innehar de mest betydningsfulle historiske orglene! Nidarosdomen har som mange vet to enestående orgler av internasjonal verdi – men også i Vår Frue kirke, Ilen kirke og Lademoen kirke finnes viktige historiske orgler. Festivalen Orgelfest har som formål å øke interessen for orgelet som instrument, og presentere orgelet for et større publikum.

Større enn noen gang

Kirkelig fellesråd i Trondheim er arrangør av festivalen. Dermed har alle byens kantorer og organister hatt mulighet til å påvirke det kunstneriske programmet i årets festival. Det har ført til at vi kan forvente oss en festival med geografisk spredning rundt i byen og omegn, og et stort mangfold av arrangementer i de mange flotte kirkene våre.

Vi ønsker dere varmt velkommen til Orgelfest 2023!

Andre konserter i andre kirker publiseres på orgelfest.no, Orgelfest sin Facebook-side og på Skjer i kirken.