Trondheim Symfoniorkester & Opera dirigert av Bas Wiegers urfremfører bestillingsverk av og med TBA, i tillegg til verk av Lisa Streich og Ingrid Laubrock.

PROGRAM

Trondheim Symfoniorkester & Opera

Lisa Streich Flügel (2020)

TSO + Ingrid Laubrock + Cory Smythe + TBA
Ingrid Laubrock
Drilling (2019)

TSO + TBA
TBA TBA (Urpremiere)


OM VERKENE

Lisa Streich Flügel (2020)

Den svenske komponisten og organisten Lisa Streich er en stigende stjerne i sin generasjon komponister, med en rekke profilerte bestillingsverk for internasjonalt anerkjente orkestre. Streich er spesielt opptatt av det ufullkomne, av de komplekse kontrastene som kan oppstå både visuelt og auditivt. Hun tar fra hverandre kjente akkorder fra innspillinger og vever dem sammen igjen til en usedvanlig rik orkestersats, med opptil 40 ulike stemmer. Mange av arbeidene hennes inkluderer selvlagde motoriserte instrumenter, som flyter sammen med og stikker seg ut fra den akustiske instrumenteringen.

Fügel (vinger) er en koreografi av forskjellige typer vinger som projiseres på, over og gjennom Trondheim Symfoniorkester & Opera. Her er florlette nettverk av vinger som sprer seg gjennom orkesteret, solistiske kontrapunkt og knusende tutti-vinger.


Ingrid Laubrock Drilling (2019)

Den tyske, nå Brooklyn-baserte, eksperimentelle saksofonisten og komponisten Ingrid Laubrock har opparbeidet en særegen profil på den internasjonale musikkscenen med sin kombinasjon av jazz og samtidsmusikk. Hun bruker sitt virke til å utforske grensene mellom musikalske verdener og skaper stemningsfulle lydsfærer. Komposisjonene hennes innlemmer også ofte flere lag med fri improvisasjon. Sammen med den Grammy-vinnende pianisten Cory Smythe, TBA på elektronikk og Trondheim Symfoniorkester & Opera presenterer Laubrock sitt eget verk Drilling i Nidarosdomen.

Drilling er del av en serie orkesterverk inspirert av drømmer som dykker ned i det psykologiske (i dette tilfelle handler drømmen om å drille hull inn i noens hode). De improviserende solistene og elektronikken spiller en essensiell rolle i stykkets utforskning av denne surrealistiske tematikken. Kontrastene mellom den lagvise oppbygningen av orkester, improvisasjon og elektronikk bidrar til en drømmelignende tilstand hos lytteren.


Om festivalen

nyMusikks internasjonale samtidsmusikkfestival Only Connect er tilbake i Trondheim for andre gang 13. – 16. april 2023.

Lekenhet og høy kvalitet preger Trondheims felt av eksperimentelle musikere, ensembler og komponister. Only Connects program viser frem byens allsidighet sammen med toppnavn fra den internasjonale samtidsmusikkscenen.

Festivalen beveger seg gjennom hele byen og flere konsertsteder: fra Dokkhuset på Solsiden, via Midtbyen med Kjøpmannsgata Ung Kunst, Trykkeriet og Nidarosdomen, til Rosendal Teater og Lademoen kirke på Lademoen og videre til Nyhavna.