Påskenattmesse
I påskenattsmessen er kirken fra begynnelsen mørklagt. Vi får alle utdelt hvert vårt stearinlys når vi kommer. Dette tennes når påskelyset bringes inn under åpningsdelen av messen. Dette symboliserer Jesu oppstandelse, vi går fra mørke til lys. Så blir kirken fullt opplyst. Da slukkes stearinlysene. Under utgangen tenner vi igjen stearinlysene og bærer dem med ut på Vestfrontplassen. Messen ledes av skneprest Andreas Grandy-Teig, domkantor Brita Sjöberg på orgel og Trondheim Vokalensemble med dirigent Oddgeir Kjetilstad.

Trondheim Vokalenesmble er er et profesjonelt vokalensemble, bestående av åtte sangere. De synger under påskenattsmessen. Foto: Ole Wuttudal
Hva betyr de ulike dagene i påsken?
Kirken feirer påske fra palmesøndag, gjennom det som kalles den stille uke med skjærtorsdag, langfredag og påskenatt, frem til den store feiringen av oppstandelsen på påskedag.

Foto: Bo Mathisen
- Palmesøndag: Palmesøndag er feiringen av at Jesus red inn i Jerusalem på et esel, og mange hilste ham med palmeblader. Palmesøndag feires siste søndag før 1. påskedag. Les mer om palmesøndag her.
- Skjærtorsdag: Jesus vasker disiplenes føtter og spiser påskelam sammen med dem. I det måltidet innstiftes nattverden som feires i kirkens gudstjenester. Les mer om skjærtorsdag her.
- Langfredag i stille uke: På langfredag markerer kirken at Jesus ble korsfestet og døde. Les mer om langfredag her.
- Påskeaften: Påskeaften er ingen helligdag, og er dagen før påskedag. På denne dagen markeres det på en stille måte at Jesus lå i graven.
- 1. påskedag: Påskedag, ofte kalt første påskedag, markerer kirken Jesu oppstandelse. Dette er også det som feires hver gudstjeneste i kirken. Les mer om 1. påskedag her.
- 2. påskedag: I norske kirkesamfunn feirer man denne dagen til minne om at den oppstandne Jesus viser seg for disiplene. Les mer om 2. påskedag her.