Hvordan hadde Nidarosdomens ikoniske fasade sett ut med røde, blå eller grønne dører? Eller med dører i glass eller metall? Nidarosdomens kjente fasade, Vestfronten, skal få nye dører. I sommer kan publikum besøke en utendørs utstilling med 11 ulike forslag til nye dører og gjøre seg opp egne meninger om hvilke dører som bør få pryde nasjonalhelligdommen.

28. juni åpner en utendørs utstilling på Vestfrontplassen foran Nidarosdomen. Her skal 11 ulike forslag til nye dører til Nidarosdomen presenteres. 11 ulike kunstnere og kunstnergrupper står bak forslagene, som utgjør et bredt spekter i stil, form og materialer.

De nåværende dørene i portalene på domkirkens vestfront er fra 1930. De ble laget som en midlertidig løsning i forbindelse med 900 års markeringen for Olav den helliges død. Konstruksjonen er enkel og skulle bare dekke behovet for en kortere periode inntil skipet var ferdig. De midlertidige dørene har blitt stående i nesten 100 år.

I fjor inviterte Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider til en kunstnerisk konkurranse og hele 95 kunstnere meldte sin interesse. En jury valgte ut 11 kunstnere og kunstnergrupper til å utvikle ideer til utforming av de nye dørene. De 11 utvalgte har levert inn sine forslag, som nå stilles ut på plassen foran Nidarosdomens vestfront i sommer. I august vil juryen velge ut tre av forslagene til videreutvikling, hvor kunstnerne skal samarbeide tett med håndverkerne i Bygghytta ved Nidarosdomen. Vinnerforslaget vil utpekes i januar 2025.

Praktisk

  • Utstillingen står fra 28. juni til midten av august.
  • NB. Under Olavsfest 28.-3. juli vil utstillingen bli midlertidig flyttet fra Vestfrontplassen til et annet område i nærheten.