At 16-åringer har egne konserter i Nidarosdomen, hører med til sjeldenhetene. Men, det er akkurat det som skjer lørdag 1. april. – Jeg vil gjerne være et forbilde for andre unge som ønsker å gjøre noe som er litt annerledes, sier Victoria Ulriksen.

Da holder Victoria Ulriksen fra Oslo pasjonskonsert fra Wagnerorgelet, med musikk knyttet til minne om Jesu lidelse og død.

– Til minne om at hang på korset for oss, peker Victoria på.

Victoria vil lørdag 1.april kl. 18.00spille verker av Johann Sebastian Bach, Nicolaus Bruhns, Georg Böhm, Edvard Grieg og Kåre Nordstoga. Sammen med sistnevnte har hun satt sammen programmet.

I 2019 imponerte hun i musikk-konkurransen Norske talenter på TV2, hvor blant annet en av dommerne, Mia Gundersen utbrøt at dette var bedre enn å være på rockekonsert. Hun kom på tredjeplass, og var den første som spilte på kirkeorgel i denne konkurransen.

Mange lot seg imponere over Victoria da hun spilte under orgelmeditasjon i Nidarosdomen sommeren 2022.

Victoria er tross sin unge alder regnet som en usedvanlig dyktig organist. Hun har fordypet seg i tidligmusikk hos lærere som Kåre Nordstoga og Liv Glaser. Victoria har også tidligere spilt i Nidarosdomen ved orgelmeditasjon, men nå slår hun altså til med en egen konsert.

Hun har også åpnet flere konsertturneer og deltatt på festivaler, bl.a. åpningen av Salzburg festivalen i 2019 og 2022, i tillegg til å ha tatt priser i en rekke konkurranser i både inn- og utland.

Hør Victoria spille under orgelmeditasjon i Nidarosdomen sommeren 2022.

Når hun spiller er hun opptatt av å forsøke å spille musikken slik komponisten har tenkt det.

At hun begynte å spille orgel, var egentlig en tilfeldighet. Som så mange andre, oppsøker også hennes familie kirken ved de store høytidene som jul og påske. Da hun var 11 år ble hun oppmerksom på orgelet i kirken de var i.

– Instrumentet så litt merkelig ut. I tillegg fascinerte det meg at det kunne lage så mange forskjellige lyder. Det var som et orkester med mange forskjellige instrumenter, smiler Victoria.

– Og det er jo noe helt annet å spille på et orgel som står fast, til forskjell fra for eksempel en fiolin du kan ta med deg over alt. Det blir en annen stemning med det. Orgelet er jo en del av interiøret i en kirke, noe arkitekten har tenkt inn i rommet, peker hun på.

Lørdag 1. april spiller Victoria Ulriksen fra Wagnerorgelet.

Da hun først hadde blitt oppmerksom på dette instrumentet med mange instrumenter i seg, begynte hun å google. Hvor kunne de tilby orgelundervisning? Dette ville hun lære seg!

Jo, på Majorstuen barne- og ungdomsskole hadde de tilbudet «Musikk på Majorstuen», og der stod kirkeorgel som en av mulighetene.

Hun begynte der, og hun ble ytterligere fascinert. Ikke minst når det gjaldt hvor god man må være på koordinasjon.

– Du må holde styr på hvor tonene er på klaviaturet, hvilke piper jeg må trekke ut for å få riktig lyd. Og ikke minst hva gjør jeg for å få det til slik komponisten ønsket musikken formidlet!

Til høsten starter hun ved Norges musikkhøgskole. Videregående har hun allerede gjort unna som privatist.

Å komme inn i Nidarosdomen er helt spesielt, opplever Victoria Ulriksen.

Hun ser ikke bort fra at mange undres over hvordan en 16-åring kan fatte interesse for 300 år gammel musikk.

– Av en eller annen grunn ønsker jeg at andre skal få den samme opplevelsen som meg, sier hun.

Hun mener denne musikken er aldersuavhengig og ønsker også å treffe den yngre målgruppen.

– Med tanke på alle musikkstiler som finnes i dag, er det nok ekstra utfordrende, men jeg vil gjøre en ekstra innsats for at flere unge får øynene opp for denne musikken, smiler Victoria.

Følelsesladd musikk

Aller mest ønsker hun å være et forbilde for unge som ikke tør starte på noe så «snålt» som kirkeorgel, og oppmuntre dem til å prøve noe nytt slik hun selv har gjort, selv om det stikker seg litt ut.

– Mange tror kanskje at man må være veldig kristen for å drive med det, men det trenger du ikke, understreker Victoria, som selv definerer seg som personlig kristen.

Akkurat den musikken hun skal spille i Nidarosdomen lørdag 1. april, vil hun bli imponert om den yngre garde tar til seg.

– Den er for det meste ganske dramatisk og mollstemt. Samtidig vil nok en så følelsesladd musikk vekke følelser i noen og enhver, peker hun på.

Victoria Ulriksen i samtale med Erling With Aasgård, tidligere fungerende domkantor i Nidarosdomen.

Å komme inn i Nidarosdomen gir henne bakoversveis.

– Jeg føler jeg kommer inn i et rom hvor tiden står stille. Jeg får en helt annen følelse rett innenfor døra enn når jeg står utenfor, sier hun.

Også når hun spiller her, får hun en følelse av å ikke helt være i 2023!

Påska for Victoria betyr også flere konserter andre steder i landet.

– Men, også påskekyllinger og påskeegg, smiler hun.

Underliggende er det også for henne at Jesus døde og stod opp igjen.

– Drømmen videre?

– Jeg har veldig lyst til å utvikle meg som utøver, bli konsertorganist og få en fin stilling som domkantor!

Tekst og foto: Karina Lein, kommunikasjonsrådgiver Nidaros domkirkes sokn