Nidarosdomen trenger sårt ny innvendig belysning. Nå starter en storstilt aksjon for å samle inn penger til nytt og bedre lys i Nasjonalhelligdommen.

De fleste som har besøkt nasjonalhelligdommen har lagt merke til hvor mørkt det er i kirkerommet. Nåværende belysning fra 1960-tallet fungerer dårlig for både kirkegjengere, konsertpublikum, turister og TV-opptak.

Bidrag fra regjeringen
I sommer presenterte Kulturminister Linda Hofstad Helleland nyheten om at regjering vil dekke 10 millioner kroner til ny innvendig belysning i Nidarosdomen, mot at norsk næringsliv og enkeltpersoner er villig til å spleise på resten. Totalkostnaden for ny belysning vil ligge mellom 20 og 22 millioner kroner

Både NDR, menigheten og Olavsfestdagene har lenge sett behovet for ny lyssetting i katedralen. Den eksisterende belysningen er fra 1960-tallet, og tar først og fremst hensyn til at publikum skal kunne lese en tekst i en salmebok. - Nidarosdomen er hele Norges kirke. Det er et kulturminne, et ikon og et nasjonalt symbol. Men dagens belysning i katedralen er utdatert og gir ingenting til den utrolige arkitekturen her inne. Mange store skatter ligger derfor skjult i mørket, sier Steinar Bjerkestrand, direktør ved NDR.

Se film om ny belysning i Nidarosdomen!

Folkedugnad
Nå skal næringslivet og enkeltpersoner inviteres med på en stor «folkedugnad» for å gi lys til Nidarosdomen. Innsamlinger og private gaver har alltid vært avgjørende for kirkebygget – uten dugnadshjelp fra «folk flest» hadde ikke Nidarosdomen kunnet fremstå i den prakt som det gjør i dag. Den mest kjente innsamlingsaksjonen var på slutten av 1920-tallet, da Norske Kvinners Sanitetsforening samlet inn penger til finansieringen av det storslagne rosevinduet.

NRK ønsker også en ny lyssetting velkommen. Den sparsommelige belysningen skaper utfordringer under TV-sendinger, opptak, gudstjenester og konserter. - Det er i dag svært krevende å lyssette kirkerommet. Med permanent og god belysning blir katedralen mer tilgjengelig for tv-produksjon og for publikum, sier Ida Kvissel, programsjef i NRK.

Slik kan du gi din støtte til ny belysning i Nidarosdomen:
- Spleisaksjonen: https://www.spleis.no/project/12937
- Vipps til: Vipps så ble det lys
- Kontonummer: 4212 27 51192