Publisert 29. oktober 2018

Kongens Fortjenstmedalje til dirigent Anita Brevik

– Spør du meg, så er det på tide, slo ordfører Rita Ottervik fast da hun 28. oktober delte ut Kongens Fortjenstmedalje til dirigent for Nidarosdomens jentekor, Anita Brevik.

Høythengende: Ordfører Rita Ottervik overrakte Kongens Fortjenstmedalje til dirigent Anita Brevik i Nidarosdomens jentekor.

Publikum som kom for å høre Nidarosdomens jentekors høstkonsert «Må korsets tre slå rot» fikk samtidig oppleve at den anerkjente dirigenten mottok Kongens Fortjenstmedalje. Medaljen deles ut som en belønning for innsats av særlig karakter på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid. Brevik får medaljen for innsatsen som dirigent for jentekoret i 25 år. Hun har vært med siden koret startet i 1992, og er en svært viktig inspirasjonskilde for jentene i koret.

Rita Ottervik viste til at det nå i 2018 år er 110 år siden Kongens Fortjenestmedalje ble innstiftet av Kong Haakon.

I dag er jeg svært overbevist om at denne er fortjent, sa Ottervik etterfulgt av et jublende jentekor og stående applaus fra publikum.

En varm takk

Å få den store æren av å motta Kongens Fortjenstmedalje for arbeidet med jentekoret i en alder av 54 år, er en stor anerkjennelse for resultatet av arbeidet men vel så mye for alt som ligger bak. For stayerevne, visjoner, utholdenhet, for hverdagene og alt bakom-arbeidet, sier Anita Brevik.

Hun retter en varm takk til alle som har stått bak henne i arbeidet som gjør at hun nå har mottatt den høythengende utmerkelsen fra selveste Kongen.

Å bli sett og anerkjent er uvurderlig verdi for oss alle. Å bli hedret med Kongens Fortjenstmedalje som et tegn på denne anerkjennelsen er ikke mange forunt, det gjør meg både ydmyk og stolt - og betyr svært mye for meg. Samtidig er det til stor inspirasjon for videre arbeid, understreker Brevik.

Kan være seg selv

Nidarosdomens jentekor kjennetegnes ved høy kunstnerisk kvalitet og stor musikalsk spennvidde. De har vært med på mange store nasjonale begivenheter. Koret har også markert seg internasjonalt. I 2009 kom koret på tredjeplass i den anerkjente korkonkurransen Fleischmann International Trophy Competition. I samme konkurranse fikk de også pris for beste fremføring av en nålevende europeisk komponist, «Søk Heren» av Knut Nystedt.

I tillegg til den kunstneriske kvaliteten Brevik oppnår med koret, viste Ottervik til at hun har skapt et fristed for jentene i koret - et sted jentene kan være seg selv.

Rammen rundt overrekkelsen var Nidarosdomens jentekors høstkonsert «Må korsets tre slå rot». Musikken er komponert og arrangert av Odd Johan Overøye. Mange av disse sangene har Anita Brevik vendt tilbake til gjennom årene - siden jentekoret spilte inn sin første CD «Som er rose». Søndag kveld fikk publikum oppleve syngespillet om Norges eneste kvinnelige helgen, St. Sunniva i Nidarosdomen - og et tonespill som ligger Brevik nært på hjertet.

PS. Vi kommer tilbake med et fyldig intervju med Anita Brevik. Der kan du lese mer om hennes tanker rundt det å motta Kongens Fortjenstmedalje.