7. september var det 200 år siden Carl Johan ble kronet til norsk konge i Nidarosdomen. Kroningsjubileet ble markert med seminar, familiedag i Erkebispegården og spesialomvisninger blant annet i Regalierommet. Rommet som kalles Norges vakreste rom og som har vært stengt for publikum i 20 år.

Den 7. september 1818 ble Carl Johan kronet til Norges konge i Nidarosdomen. Han var allerede kronet til Sveriges konge i Stockholm tidligere samme år. Carl Johans norske kroning var den første i landet siden 1514. Carl Johan anskaffet og bekostet selv de norske riksregalier og kroningsutstyr. Han ble en av de mest markante norske konger i moderne tid.

I anldening kroningsjubileet ble Regalierommet i Erkebispegården igjen åpnet for publikum. Navnet på rommet kommer av at det i en periode fra 1826 huset riksregaliene. Historikerne antar at rommet i middelalderen var en del av erkebiskopens private oppholdsrom. Etter reformasjonen (i 1616) fikk lensherre Claus Daa laget kalkmalerier med jaktmotiver i rommet, og disse er av de eldste av sitt slag i Norge.

På slutten av 1990-tallet ble Regalierommet stengt for publikum på grunn av den dårlige tilstanden til kalkmaleriene. Nå er NDR i mål med konserveringsarbeidet og kan invitere publikum inn ved spesielle anledninger. Se innslag på NRK Midtnytt fra omvsining i Regalierommet: https://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-midtnytt/...