Tirsdag kveld ble inngangsdøra til sakristiet i Nidarosdomen påtent fra utsiden. Brannvesen og politi var raskt på plass, og brannen ble raskt slukket.

Like før midnatt tirsdag kveld gikk brannalarmen i Nidarosdomen. Inngangsdøra til sakristiet var påtent på utsiden. Brannvesen, politi, NDRs drifts- og sikkerhetsleder og driftsvakt kom raskt til stedet, og brannen ble raskt slukket. Politiet har pågrepet en person, som er tiltalt for grovt skadeverk.

Døra til sakristiet ble skadet, men det er ikke oppdaget noen skade på bygget utover dette. Nidarosdomen holdes åpen for besøkende som normalt, men besøkende kan oppleve litt røyklukt. Menighetens messehagler som hang i sakristiet blir nå luftet. Tiden vil vise om de er røykskadet.

Gode sikkerhetssystemer og rutiner

- Gjennom denne hendelsen fikk vi bekreftet at våre systemer og rutiner fungerer godt, sier Bjørgvin Thorsteinsson, direktør ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider. Med brannen i Notre dame friskt i minnet, er det lett å tenke worst case scenario når brannalarmen går i Nidarosdomen. Vi har ingen garanti for at ikke det samme som skjedde i Notre-Dame kan skje her. Men vi har gode forutsetninger for å oppdage og få kontroll på en brann i et tidlig stadium.

- Bygningsmassen er godt overvåket, vi har gode varslingssystemer og vi har et tett samarbeid med brannvesenet. Trøndelag brann- og redningstjeneste har ofte øvelser i Nidarosdomen og er godt kjent med bygningsmassen, sier drifts- og sikkerhetsleder ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider, Jan Tøndelstrand.